Живеем във времена, в които думата "рак" е една от най-често срещаните сред пациентите. Но ако искате да се предпазите от тежката диагноза, по-добре послушайте съветите на британския специалист по здравословно хранене Торал Шах пред "The Telegraph", който обобщава ползите от определени храни за здравето и борбата срещу рака.

Превенцията е базирана на различни научни изследвания и данни от организации като Световната здравна организация, Американския институт за ракови изследвания и Световния фонд за изследване на рака.

Консумирането на повече определени плодове и зеленчуци, повишеният прием на храни с фибри и ферментирали храни, избягването на червено и обработено месо и месни продукти, както и ограниченото пиене на алкохол могат да ви предпазят от рака.

Но кои са продуктите, които са най-мощен и евтин източник на полезни вещества за организма?

Според нутрициониста няма нищо по-добро от следващите плодове и зеленчуци, защото съединенията в тях се свързват се с токсините, които причиняват ракови заболявания, като извеждат свободните радикали безопасно от организма. Други съединения блокират протеините, които предизвикват деленето на раковите клетки или образуването на кръвоносни съдове в раковата тъкан.

Снимка: iStock

Чесън и лук - алицин и алил сулфиди

Снимка: iStock

Домати - ликопен

Снимка: iStock

Горски плодове - елагинова киселина, антоцианини и проантоцианидин

Снимка: iStock

Гъби - лентинан

Снимка: iStock

Магданоз - апигенин