Обемната диета, известна още като "Волюметрикс", позволява консумацията на големи количества плодове, зеленчуци и зърнени култури. Хубавото на този хранителен режим е, че понякога разрешава похапването и на… някой и друг шоколадов сладкиш, който, сигурни сме, обожавате. Юпиии! В диетата важно място се отрежда и на храни като кафявия ориз, пълнозърнестия хляб и сушените плодове. Ето накратко какво представлява диетата "Волюметрикс":

1. Как е устроена диетата?

Храната е създадена на 4 групи. Категория 1 (с много ниска плътност) съдържа плодове и зеленчуци без нишесте в тях, обезмаслено мляко и бульони. Категория 2 (с ниска плътност) включва нишестени плодове и зеленчуци, зърнени храни, корнфлейкс и мюсли, нетлъсто месо, варива и спагети. В категория 3 (средна плътност) има месо, сирене, пица, пържени картофи, салати с дресинг, хляб, гевреци, сладолед и торта. В категория 4 (висока плътност) е пълна с крекери, чипс, шоколадови сладки, бисквити, ядки, масло, олио. Обемната диета акцентира на първите две категории, подчертава важността на размерите на порциите в третата категория и призовава към свеждане на храните от категория 4 до минимум. Всеки ден трябва да се закусва, да се обядвате и да се вечеряте. Диетата включва и наличието на две, като позволява и един десерт.

2. Отслабва ли се от обемната диета?

Да. Диетите, богати на храни с нискоенергийна плътност, засищат въпреки малкото си калории. Установено е, че средно от нея се отслабва с 1 кг на седмица.

3. Има ли рискове за здравето?

Установено е, че "Волюметрикс"  не носи никакви рискове за здравето. Напротив. Обемната диета е особено почитана от медицинската общност заради доброто й влияние върху сърдечно-съдовата система. Консумирането на плодове и зеленчуци и на пълнозърнести храни, но бедни на наситени мазнини и сол, е един от най-добрите начини да държим нивата на кръвното налягане и на холестерола под контрол. Този хранителен режим е подходящ за деца и тийнейджъри.

4. Лесна ли е за спазване?

Тъй като Обемната диета не е създадена да изключва цели хранителни групи, спазването й не изисква особени усилия и не предизвиква стържещо стомаха чувство на глад. Волюметрикс включва храни, които имат по-малко калории, но са засищащи със своята плътност, дават чувство за ситост и същевремнно ни помагат да се отървем с няколко килограми. Такива са плодовете и зелечнуците, пилешкото, морските дарове и бобовите растения. Всички те са известни с контролиращото си апетита въздействие, като същевременно не ни товарят с излишни килограми. Само за пример - ½ кг моркови съдържа толкова калории колкото 30 г фъстъци!