Мит 1: Яжте само, когато сте гладни. Изследователи от Националния регистър по контрол на теглото в САЩ съобщи, че ако приемаме пикантна храна в малки количества по няколко пъти на ден е ключово при свалянето на килограми. Хора, които приемат здравословна храна редовно, започвайки винаги със закуска, са по-здрави, мислят по-ясно и не променят често настроението си, за разлика от онези, които се хранят нестабилно.

Според изследователите хората, които не включват месото в менюто си, са по-склонни към напълняване, защото малкото пъти, в които хапват месо, го комбинират с много други нездравословни продукти. Онези, които си мислят, че ще спестят няколко калории като пропуснат хранене, грешат, тъй като гладът се усилва и накрая на деня компенсират пропуснатото, без да го осъзнават.

Мит 2: Няма вредни храни, ключът е в умереността. Може би вече сте чували, че няма вредни и полезни храни, има лоши и добри диети. Но, ако трябва да бъдем честни, някои храни просто не са здравословни и това е. Казвайки, че няма вредни храни, означава да дадем зелена светлина на някои хора да похапват каквото им падне. Не е фатално да се приемат нездравословни храни от време на време, но е най-добре да хапваме свежи, полезни храни и когато рядко си позволим нещо „забранено”, то да изпитаме истинска наслада. Да не говорим, че нездравословното хранене не е за препоръчване, не толкова заради теглото и фигурата, а за организма като цяло.

Мит 3: Здравословните храни за по-скъпи. При добро планиране, здравословната храна може да излезе дори по-евтина от любимата на всички бърза закуска. Изследвания в САЩ показват, че ако човек планира диетата си и разходите си по храната и се старае наистина да се храни предимно с чисто месо, зеленчуци и сърнени култури, то разходите му за храна няма да бъдат толкова високи. Причината за това е, че при една здравословна диета човек се храни поне по пет пъти на ден с малки порции и като е наясно с това, обмисля какви количества да приеме по-адекватно.

Мит 4: Когато сте на диета имате нужда от мазнини – те ви карат да се чувствате сити. Мазнините са този компонент, който организмът преработва най-бавно. Това е причината хората години наред да считат, че те се задържат най-дълго в тялото и създават чувство за засищане. Актуални проучвания показват, че количествата захар и мазнини нямат нищо общо с глада. Истината е, че мазнините удвоят стойността на калориите, приети с чисти протеини или зеленчуци.