Когато сте на диета, едно от най-трудните неща е не лишаването от някои храни, а намирането на подходящи такива в различни ситуации. Ако обаче сте твърдо решена да отслабвате, винаги има начин да се справите с каквото и да ви поднесе ежедневието.

Ето съветите на диетолозите от "Womansday" и нашите от LadyZone.bg:

Когато често ви канят на купони или събирания и храната, която се предлага, не е приготвена специално според вашата диета (когато не готвите сами за себе си, трябва да сте наясно, че не винаги ще можете да се храните перфектно и според режима си), това не е фатално. Не е добра идеята да отивате на гости абсолютно гладни. Отделете си малко време преди да излезете, за да хапнете една салата или супа набързо.

Ако вече сте отслабнали с няколко килограма, то облечете нещо по-тясно, което да показва подобрената ви фигура и да ви напомня с какво сте се захванали, когато ви сервират някое високо калорично ястие.  Ако случайно се подадете на изкушението, просто спазвайте златното правило: от всичко по едно – една малка порция ордьовър, една нормална порция основно и една минимална порция десерт.

В никакъв случай не яжте по две. И запомнете – дори една вечер да хапнете малко повече, не е толкова фатално. На следващата сутрин започнете със силна тренировка или разходка пеша до работа и здравословна закуска.

С идването на студеното зимно време ни „напада” и желанието за по-солидни и тежки храни, които обаче в повечето случаи са и по-мазни и калорични. Нашето предложение - когато спазвате диета или хранителен режим е много важно да планирането храненията си за целия ден.

Най-големият проблем на хората, които не се подготвят е, че когато огладнеят и им се дояде нещо питателно, а го нямат под ръка, прибягват до каквото им попадне само и само да залъжат апетита си. Ако попаднете в такава ситуация, залъжете стомаха си с гореща супа и билков чай или голяма чаша кафе с много мляко.  Пийте много вода и яжте ябълки. По този начин няма да прегладнеете, докато дойде време за обяд и излезете да хапнете или се приберете у дома и си сготвите сами подходящо ядене.

Има дни, в които не ни остава време за обяд – не е хубаво да пропускате хранене. Когато сте гладни, трупате повече, защото организмът чувства липса и започва да се „презапасява”. Ако наистина нямате време за една бърза салата и пилешка пържола, можете да ги замените с нискомаслено кисело мляко,  енергиен десерт или 50 грама сурови ядки. Ако след това още изпитвате глад, довършете обяда с една ябълка.

Отслабнали сте доста, но все още виждате пълна жена, като погледнете в огледалото – може да ви прозвучи глупаво, но останете пред огледалото поне 10 минути и отбележете 3 неща в себе си, които много харесвате. Може да са очите, косата или усмивката - все едно, всяка жена харесва нещо в себе си, независимо колко килограма е.

Ако това не помогне – разровете гардероба си и намерете дреха, която преди да свалите тези килограми не ви е стояла много добре, но сега ви пасва идеално. Това със сигурност ще стимулира самочувствието ви.