Този списък с 33 начина за отслабване без диета направи здравословното прекалено лесно. За да отслабнем и загубим тегло е необходимо да горим повече калории, отколкото консумираме, което означава едно: контрол на порциите. Но това със сигурност не означава, че този процес трябва да е свързан с глад до достигане на желаните резултати, както е възприетo заради популярни нездравословни диети. Има много по-лесен начин за отслабване и задържане на постигнатите резултати.

Отслабване без диета – как работи?

Най-лесният начин за отслабване и задържане на постигнати резултати, всъщност е чрез въвеждане на здравословни замени. Основните причини този метод да е изключително ефективен са три:

Причина 1: Ще успеете да ограничите приема на калории

Ограничаване на приема на калории без глад. Това е възможно благодарение на факта, че непреработените храни (често категоризирани като здравословни) обикновено са по-обемисти, спрямо преработените. Няколко примера са - сладолед и киви, мъфин и целина, масло и яйца, чипс и ябълка.

Още по-добрата новина е, че не е необходимо пълно изключване на нездравословни храни от менюто. Любимите сладолед, шоколад, чипс и други могат да са част от здравословно меню, но не и негова основа. Представете си колко храна ще може да консумирате за същите или за по-малко калории, което води до следващата точка:

Причина 2: Ще регулирате апетит и чувство за глад

Избирайки по-здравословни избори през целия ден ще приемате разнообразни хранителни вещества и ще давате на тялото това, от което се нуждае. По-големите порции ще позволят да се чувствате сити за по-дълго време и да не изпитвате нужда от вредни храни. Основно правило, което препоръчвам да спазвате - когато усетите нужда от нездравословна храна, първо консумирайте балансирано здравословно хранене, съдържащо разнообразни макро и микронутриенти – белтъчини, въглехидрати, полезни мазнини, витамини и минерали. Сами ще се убедите, че оставяйки нездравословните храни за накрая, често няма да изпитвате никаква нужда от тях или тя ще е толкова малка, че ще можете да я контролирате с лекота.

Причина 3: Ще регулирате кръвна захар и инсулинова чувствителност

Повечето преработени храни, които се категоризират като "вредни храни" имат променен от човека състав. Тази промяна най-често отстранява полезна част от конкретен продукт, за да го направи по-добре изглеждащ, по-вкусен, с по-приятна миризма или казано по друг начин – да му придаде търговски вид. Това обаче повлиява на състава на продукта, като най-често го прави по-беден на хранителни вещества. Колкото по-бедна е една храна на разнообразни макроелементи (протеини, въглехидрати, мазнини, фибри), толкова по-голямо нездравословно повишаване на кръвната захар ще предизвиква тя. Тези повишавания се свързват с приток на енергия, която е достъпна за много кратък период от време – няколко минути. Проблемът идва от това, че за няколко минути няма как да изгорим калориите от торта, която ни е доставила 1000+ калории. Тялото ще използва това, което му е необходимо – независимо дали източника е здравословен или нездравословен, но това, което не му е нужно ще складира като мазнина. Освен негативното влияние върху килограмите и мазнините, честите повишения и спадове на кръвната захар се свързват с развитие на диабет тип 2. Най-доброто, което може да направите за себе си в случая е да консумирате повече непреработени и по-малко преработени храни. Голям списък с предложения на здравословни варианти ще може да прочетете по-надолу в статията.

Защо не трябва да ограничаваме калориите когато целим отслабване

След като най-важното правило за постигане на загуба на килограми е броят приети калории, логично ми се задава и следният въпрос: Защо просто не ограничим калориите до минимум, за да създадем необходимия дефицит и по този начин да отслабнем бързо?

Причината е, че телата ни са пригодени да се приспособяват към всякакви външни и вътрешни въздействия с цел самосъхранение. За да може тялото да функционира правилно и на високи обороти, то има нужда да бъде захранвано. Приемът на по-нисък брой калории се свързва с поява на дефицити, които са вредни не само за здравето, но и за поддържането на оптимално тегло.

При прием на нисък брой калории тялото:

- Губи мускулна маса, която стяга и придава красив вид;

- Преминава в икономичен режим, което означава, че ще горите по-малко калории, независимо колко малко количество приемате или колко много спортувате;

- Подобен тип ограничения се свързват със загуба на тегло, но често са съпътствани от стрии, целулит и отпусната кожа.

Какви здравословни замени да направим тогава?

Представям ви 33 начина, чрез които да намалите порциите си, да редуцирате приетите калории и да загубите мазнини – без да броите минутите до следващото си хранене.

Здравословна замяна 1: Вода вместо други напитки

Изпивайте 300-500 мл вода преди хранене. Запълването на корема с вода ще ви накара по естествен начин да редуцирате приема на храна след това. Също така ще намалите приема на други напитки, които често са нездравословни и допринасят с излишни калории към менюто ви. Научно доказано е, че мозъкът ни обърква сигналите за глад и дехидратация – често може да изпитваме голяма нужда от храна без да сме гладни, ако приемаме прекалено ниски количества вода всеки ден. Още една причина да консумирате повече вода. В случай, че консумацията на вода е прекалено скучна или трудна задача, просто добавете натурални съставки към нея. Няколко здравословни предложения са:

Без калории и захар: лимон, лайм, краставица, стрък мента, джинджифил, натурална канела, натурален ябълков оцет, розмарин, мащерка и др. 

С минимално количество калории и захар: ягоди, боровинки, киви и др.

Според личните си цели може да разнообразявате съставките, които използвате и да тествате различни комбинации.

Ако изпитвате затруднения да редуцирате напитки, с които сте свикнали, може да започнете и с по-малки стъпки. Добър пример е чрез замяна на газирани напитки и натурални сокове с прясно изцедени плодове – например грейпфрут, киви и портокал.

Здравословна замяна 2: Зеленчуци вместо калорични храни

Добавянето на зеленчуци към всяко хранене е сигурен начин да намалите приема на калории и да консумирате в пъти по-малко нездравословни храни. Зеленчуците са източник на ценни хранителни вещества като витамини, минерали и фибри.

Консумация на повече зеленчуци ще редуцира натурално приема на храни с високо съдържание на калории.

Здравословна замяна 3: Здравословна закуска вместо бърза храна

Започването на деня с пълноценно хранене е добра предпоставка за спазване на здравословни хранителни навици през целия ден. За да редуцирате приема на калории в закуската може да замените някои от най-използваните съставки с техни по-нискокалорични и здравословни алтернативи.

Подобни примери са:

- Замяна на пълномаслено мляко с нискомаслено;

- Замяна на мюсли и зърнени миксове с овесени ядки с пресни плодове;

- Замяна на захар с мед и канела, а като следваща стъпка, замяна на мед със стевия и канела;

- Замяна на газирана напитка или натурален сок с прясно изцеден сок или вода.

Рецепта за здравословна закуска – солена палачинка

За направата ще имате нужда от:

- 4 с.л. пресято брашно от елда;

- 2 яйца;

- половин червена чушка, измита и почистена от семената;

- една равна чаена лъжичка бакпулвер;

- щипка сол;

- малко магданоз;

- 180 мл вода;

- обезмаслена извара за гарниране;

- чери домати за гарниране.

Елда може да се замени и с брашно от овес или овесени ядки. Белтъците в рецептата може да се увеличат, за да се достигне по-лесно протеинова дневна цел.

Начин на приготвяне:

Изсипете всички продукти в шейкър. Пуснете го първоначално на по-малка скорост за около половин минута. След това увеличете скоростта. Когато се получи еднородна смес изключете шейкъра. Това става за около минута. Изпечете вашите солени палачинки на сух тефлонов тиган. Не правете палачинките по-големи от 10 см. С този диаметър излизат 8 броя. Щом повърхността им се покрие с мехурчета ги обърнете. Използвайте тънка шпатула за обръщането, понеже няма мазнина и така ще е по-лесно. Не се опитвайте да ги подхвърляте. Всяка палачинка гарнирайте с една супена лъжица извара и чери домати.

  • Фитнес за жени – единственото ръководство, от което имате нужда (част 2)
  • Фитнес за жени – единственото ръководство, от което имате нужда (част 1)
  • 5 топ упражнения за тялото, препоръчани от харвардски доктор
  • Д-р Теодора Тодорова, стоматолог, модел и инфлуенсър: Балансът е най-важен в тренировките
  • 3 упражнения, които ще ви вкарат във форма за нула време
  • Вяра Василева и онлайн тренировките, които помагат работещитe жени да имат хубави тела
  • Най-добрата диета: наръчник за здравословно хранене (част 3)
  • Светла Оцетова: През годините не спирам да спортувам, но в зала не влизам
  • Славена Вътова разкрива своите 3 тайни за силен имунитет
  • Най-добрата диета: наръчник за здравословно хранене (част 1)

Очаквайте втора част със съветите на 33 лесни начина за отслабване без диета!