Навън се сипе сняг, ръцете ви са измръзнали, а стомахът ви къркори от глад.  Влизате вкъщи и само след 5 минути сте се сгушили в креслото с чаша гореща супа. Звучи като невероятна реклама на разтворима храна, но е напълно възможно, ако в хладилника имате домашно приготвена супа. Освен, че е вкусна и ви загрява за минути, супата крие и други суперсили. Ето какви:

Бульонът

За истинска супа, добрите готвачи съветват да приготвите бульон от кости. Той може да се приготви и от цяло пиле, от джолан, от ребра, дори от риба. За целта костите се заливат със студена вода, към тях се добавя лъжица оцет и се варят поне 2 часа. Защо да си губите 2 часа за един бульон? Не само ще имате най-вкусната супа, но и в бульона се съдържат калций, магнезий, фосфор, сяра и други важни за здравето минерали. В него ще намерите и ценни елементи, които поддържат съединителната тъкан в тялото - глюкозамин и хондроитин. В аптеката те струват цяло състояние, а може да ги хапвате спокойно в собствената си кухня. Бульоните от кости се препоръчват при настинка, болки в стомаха, хранителна непоносимост, слабост, при възстановяване от дълго боледуване, при борба с бръчки и целулит. Тъй като приготвянето на бульон отнема време, веднъж седмично правете голямо количество, съхранявайте го в хладилника и го използвайте в няколко различни супи: зеленчукова, топчета, крем супа от гъби или спанак.

Зеленчуците

Всички знаем колко е важно да се приемат зеленчуци. От една страна те доставят ензими и минерали, които спомагат за добро храносмилане и усвояване на храната, от друга се грижат за оптималния алкално-киселинен баланс в тялото. Всеки път, когато консумирате млечни, зърнени храни или месо, вашият организъм става по-киселинен и за да се постигне баланс, често се налага да се извлекат минерали от костите и мускулите ви. Зеленчуковите супи са лесен начин да приемете препоръчителната доза зеленчуци –около 750 грама дневно за гарантирано здраве и добра алкалност. Нека си припомним, че зеленчуците са богати и на фибри, които спомагат за детоксикацията и поддържането на флората на дебелото черво. В чаша зеленчукова крем супа се съдържа четвърт от препоръчителното дневно количество зеленчуци, а приготвянето на такава супа отнема само минути.

Теглото ви

Ако сте гледали филмчето на BBC ‘’Как да сме слаби’’, сигурно помните експеримента със супата. Доброволци изпиваха или бистра супа с малки парченца месо и зеленчуци или пасирана добре крем супа. След това стомасите им биваха заснети с магнитен резонанс и се оказа, че крем супата засища за много по-дълго, отколкото супата с парченца. И двата вида супа обаче помагат да тежите по-малко. Хора, които често консумират супа, изяждат по-малко от основното ястие и рядко посягат към десерт. Топлата и мокра храна има успокояващо действие, а благодарение на белтъчините и фибрите в супата, ситостта настъпва по-бързо. Ако целта ви е да изгубите тегло, консумирайте различни крем супи за вечеря в продължение на месец и сами ще се изумите от ефекта. Избирайте супи приготвени с бульон, зеленчуци и течна животинска сметана и стойте надалеч от готовите супи, тъй като високото им съдържание на сол и подобрители на вкуса често може да разстроят апетита.

Непременно опитайте нашето предложение за вълшебна супа от тиква, което ще ви споделим в най-скоро време.

Със съдействието на www.artofrealfood.com