В част 2 от тази поредица разбрахме, че независимо какъв вид целулит имате, колкото по-скоро започнете да възстановявате функционирането на лимфната система, толкова по-добре. 

Спомняте ли си как се съгласихме, че целулитът е съвременно явление? Нека да погледнем как съвременната жена прекарва 90% от времето си: тя или е седнала, докато учи, работи или почива, или е легнала - по време на сън. Оказва се, че и седналата и легналата позиция крият своите целулитни капани.

Др. Бисон е убеден, че една от съвременните причини за развитието на целулит сред жените се крие в ластичетата на бельото с което спим. Макар, че натискът е лек, поради факта че лимфните окончания са толкова близо до повърхността на кожата, дори лек натиск от ластик може да попречи на отичането на лимфата по време на покой. Той сравнява този ефект с ефекта на прекъснат градински маркуч, където от края не изтича нищо, а в средата се образува пълна с напрежение зона.

За да избегнете това, препоръчително е да изберете бельо с дантелени краища или т. нар безшевно бельо. Добър съвет е да не го усещате докато спите.  Докторът препоръчва през деня да носите нежно бельо тип стринг, за да не се притиска тъканта на седалището и сгъвките на краката, където са разположени много лимфни съдове. Това означава и край на стегнатите и притискащи панталони.

Щом бельото пречи, какво остава за седенето? Ако се замислим, натискът върху дупето и задната част на бедрата е огромен. За да предотвратите застоя на лимфа по време на седене, сменяйте позицията си често. Ставайте прави, за да разговаряте по телефона, обсъдете проблем с колега на крак, вместо седнали, разходете се до съседния офис, вместо да изпращатe email, използвайте най-далечната тоалетна, за да максимизирате времето си прави на работното място. Това ще даде възможност на лимфната система да заработи по-ефективно.

В следващите части от тази поредица ще ви разкажем за подходящия стил на хранене и движение за премахване на целулит, както и за най-ефективните домашни методи за  неговото редуциране.

Със съдействието на www.artofrealfood.com