Искате ли да ви издадем една тайна? Не е нужно да се подлагате на лишения, за да отслабнете. Всъщност понякога дори и най-малките заменяния или намаляване на определени храни могат да окажат огромно влияние върху теглото ви.

Ако изгаряте по 150 калории всеки ден чрез диета или упражнения, това прави 54 750 калории на година, което е равно на малко повече от 7 килограма. Трима специалисти – лекар, диетолог и фитнес инструктор, разкриват пред “Woman’s Day” няколко лесни начина да изгорите 150 калории дневно .

Ким Лайънс, инструктор

1. Превърнете градинарството в тренировка и работете в двора или градината (ако си нямате собствена, можете да се потрудите за благото на всички съседи в тревните площи пред блока) 30 минути дневно.

2. Седнете на пода и се разтягайте в продължение на 1 час, докато гледате любимото си телевизионно предаване. Бонус: така ще повишите гъвкавостта на тялото си.

3. Използвайте горчица вместо майонеза в сандвичите си.

4. Купувайте пълнозърнест хляб вместо стандартния бял. Той е не само по-нискокалоричен, но и съдържа изключително полезните за храносмилането фибри.

5. Избягвайте газираните напитки – вместо тях пийте вода или студен чай без захар.

Д-р Шайла Синг, Американска асоциация на семейните лекари

6. Заменете десерта на вечеря с пресни плодове – най-добре ягоди.

7. Танцувайте в къщи (или навън с приятели) поне по половин час всеки ден.

8. Ако имате нужда от картофена гарнитура към ястието си, изберете печени вместо пържени картофи.

9. Въоръжете се с нужните домакински принадлежности и се „развъртете” из къщи за 30 минути – почистването на дома също гори калории.

10. Консумирайте кафяв ориз и ръжен хляб вместо белите им варианти.

Джоан Блейк, Професор по диетология в Бостънския Университет

11. Когато ядете паста, приготвяйте я със зеленчуци. Не прекалявайте с количествата обаче – вместо препълнена чиния с обикновени спагети изяжте една порция паста от пшеничено брашно (вече се продава в почти всеки супермаркет) с любимите ви зеленчуци.

12. Когато говорите по мобилния си телефон, винаги ставайте и се разхождайте из стаята, вместо да лежите на дивана.

13. Дръжте в офиса си малък пакет с пуканки – винаги е по-добре да хапнете тях, когато огладнеете, вместо да си вземете чипс от автомата.

14. Пропуснете голямото мокачино с карамел сутрин и го заменете с малко капучино с обезмаслено мляко.

15. Забравете за кроасаните на закуска и започнете деня си с препечени филийки със сирене или кашкавал.