#Яжте шоколад за закуска
Едва ли сте очаквали, че подобен приом ще ви направи по-фини и стройни. Хапването на сладки изкушения за закуска обаче наистина помага в борбата с излишните килограми. Проучвания доказват, че закуската, богата на протеини и въглехидрати, намалява значително нуждата от захар през деня. Така че момичета, не се притеснявайте да се насладите, заедно с кафето на закуска, и на по едно парче торта или шоколад. Забравете обаче сладкото през деня!

#Опитайте с по-големи хапки
Независимо дали става дума за салата, супа, за зеленчуци, поднесени в пържен, варен или печен вариант, режете съставките на по-едри парчета. Това не само, че ще отнеме по-малко време за приготвянето на ястието, но и ще ви помогне в борбата с наднорменото тегло. Как ли? Много простичко - големите парчета зеленчуци ще изискат от вас повече усилия, за да ги сдъвчете, което от своя страна ще забави темпото на хранене. Колкото по-бавно се храните и по-дълго време дъвчете една хапка, толкова по-бързо ще почувствате ситост. От друга страна нарязаните на фино парченца създават илюзията, че в чинията ни има повече храна, отколкото в действителност.

#Похапвайте в компанията на мъж
Независимо дали сте мъж или жена, изследванията показват, че хапването в компанията на приятел, колега или познат от противоположния пол, ни кара да ядем по-малко и да почувстваме апeтита си задоволен за по-кратко време.

#Плащайте в брой, а не с кредитната карта
Плащането в брой ни кара да харчим по-малко за храна, отколкото ако си поръчаме меню, плащайки с кредитната карта. При втория вариант сме по-склонни да похарчим повече за консумация и излишни продукти. И обратното – ако знаем, че в джоба си разполагаме с пари в брой, поръчката ни ще бъде по-премерена и здравословна.

#Пийте топла вода
Всички сме чували, че изпиването на чаша вода преди хранене, ни кара да ядем по-малко, благодарение на чувството на ситост, което тя създава в стомаха. Ако водата обаче е топла, удовлетворението на апетита ни ще настъпи още по-бързо. Така че, дами, ако искате да се храните с мяра, пийте по една чаша топла вода преди обяд/вечеря и ще се почувствате горди със себе си.

#Яжте в компания извън дома
Когато хората ядат сами, те са склонни да приемат повече от необходимата дажба и дори да преяждат. Изследвания сочат, че когато се храним у дома и сами, консумираме три пъти повече храна, отколкото организмът ни в действителност се нуждае. Затова хапвайте в компания, на пейка в парка, в кафе или в стаята за почивка по време на работа, но никога на крак. Важното е да се отпуснете, така че да се насладите оптимално на храната.

#Снимайте дневното си меню
Следенето на калориите чрез списък е добър и ефективен начин да контролираме дневния си прием. Понякога обаче забравяме да го правим. За щастие има и по-лесен вариант – снимайте блюдата. Запечатването на всяко ястие и лакомство, консумирано през деня, ще ви даде ясна представа какво и колко количество сте приели.

#Хранете се в близост до огледало
Според проучвания огледалото може да ни предпази от преяждане. Закаченото на стената до масата ни огледало позволява да имаме по-ясен поглед и контрол над приетото количество храна.

#Запалете...
Не, не цигара, а... свещ с аромат на ванилия! Ароматът на ванилия има доказан успокояващ ефект върху мозъка и може да помогне в задоволяването на апетита ни за по-кратък период от време.

#Хранете се в синьо
Може да ви звучи странно, но е истина. Според психолозите синият цвят на съдовете, в които се храним, има понижаващ апетита ефект. Същото се отнася и за подносите, салфетките и чашите.

#Уютен дом – по-бързо насищане
Тихата и нежна музика, приглушеното осветление, изящната ваза наблизо, красивата картина насреща – всичко това може да окаже благоприятно въздействие върху премереното количество храна. Изследвания сочат, че ако сме заобиколени от красота и уют, се насищаме по-бързо и приемаме 18% по-малко калории. Учените обясняват този любопитен факт с коефициента на щастие, който е по-голям, когато освен ястията на трапезата, сме заобиколени и от други неща, които ни радват и създават позитивни емоции.