Хлябът е традиционно присъстващ продукт на българската трапеза. Колкото и добри вкусови качества да има обаче, не бива да забравяме и опасностите, които крие. Вижте кои са те и помислете пак, когато посегнете към поредната филийка. 

Снимка: iStock

1. Той е едно от основните иделия, заради които качвате килограми.

2. Зърната, от които се прави брашното, съдържат гликопротеин, който може да бъде причина за развитие на глутенова ентеропатия. Тя се изразява в множество диарични изхождания, атрофия на лигавицата на тънкото черво, неспособност за всмукване на хранителни вещества от червата и др.

3. Глутенът може да се превърне в причина за поява на диабет от тип 1, множествена склероза, псориазис, и др.

4. Пшениченият зародиш аглутинин действа токсично на червата и причинява храносмилателни проблеми.

5. Освен това той намалява капацитета на работа на панкреаса.

6. Амилопектин А може да повиши кръвната захар.  

7. Фитатите (фитинова киселина) пречат на усвояването на жизненоважни хранителни вещества, като желязо и цинк.

8. Алергените, открити в пшеницата, могат да предизвикат астма, кожни обриви и храносмилателни разстройства.

9. Големите количества прием на хляб са свързани и със синдрома на поликистозните яйчници. Зърното увеличава нивата на естроген и тестостерон.

10. Много често хляб, представян като здравословен, не е такъв. Следете добре съставките, изписани на етикетите.