Вече ви запознахме с първите пет храни, които дори и да звучи изненадващо, могат да ви натровят или заразят с някои много неприятни бактерии.

Добрата новина е, че начинът да се спасите от тях е: или се уверете, че плодовете и зеленчуците са добре измити (както и ръцете ви) или бъдете сигурни, че всичко, което готвите е преминало през необходимата термична обработка. Топлината убива голяма част от неприятните бактерии и микроби.

Сирене

Докато хранителни натравяния, случващи се в ресторантите са причинени от най-различни по вид храни, то в домовете си най-често се случва да си навлечем неприятности от „лоши” сирена.

В сиренето се развива бактериите салмонела или листерията, които причиняват дори помятане при бременност (затова много лекари съветват бременните да избягват меки сирена, като фета, бри, камемберт и т.н.)

Сладолед

Сладоледът също причинява различни натравяния, защото и в него може да се развие бактерията салмонела или дори стафилококи.

Причината – хората често приготвят сладолед вкъщи и използват сурови яйца.

Домати

Вкусният зеленчук може да е заразен, но веднъж занесли го вкъщи, уверете, че ще спрете разпространението на бактерията.” Това става много лесно – просто мийте ръцете си с хладка вода и сапун преди готвене, мийте плодовете и зеленчуците непосредствено преди да ги ядете, режете или готвите и ги съхранявайте далеч от други храни,

Гъби

Гъбите са много опасни, не заради бактериите, които могат да се развият в тях, ами просто защото често са отровни. Особено ако са брани от хора, които не ги разпознават. Затова внимавайте, когато купувате от познати, а не от проверени магазини или вериги за хранителни стоки.

Ягоди, малини, къпини

Един особен вид микроб, наречен цайклоспора, който се развива по тези иначе вкусни плодчета, причинява диария, дехидратация и обриви. Затова внимавайте - не консумирайте такива, без да ги измиете добре.