Панкреасът е жлезата в човешкото тяло, която произвежда инсулин. Когато има нарушения в този синтез и неговото отделяне, хората страдат от захарен диабет тип 1. Тези, които имат в рода си болни от диабет, като възрастни могат да развият захарен диабет тип 2. Предразполагащи фактори са живот с наднормено тегло и хипертония дълги години, както силна стресова ситуация или инфекции.

Често при изследване на кръвта по друг повод се установяват повишени стойности на глюкозата и се разбира, че човек има диабет.

Възможно е при хора с добър жизнен тонус, без други придружаващи болести, нивото на кръвната захар при диабет тип 2 да бъде регулирано само чрез спазване на хранителен режим, предписан от диетолог или лекуващия ендокринолог. Задължително също е ежедневно включване на активна физическа дейност. За всеки конкретен пациент специалистите диабетолози преценяват какъв е най-правилния подход на лечение, но какъвто и да е той,

без промяна в храненето и начина на живот не е възможно да се постигне контрол върху диабета.

На 18 май /петък/ по време на международното медицинско изложение  Булмедика/ Булдентал в Интер Експо Център - София, желаещите могат да се проверят за предразположеност към диабет тип 2 чрез попълване на въпросник и чрез апаратурен анализ на метаболиите, вкл. гликиран хемоглобин от 10-14 ч. в зала 2, щанд А13 на Национална пациентска организация.