Най-големият проблем, с който се сблъскваме, е избора на правилна настройка към живота и към всичко в него. Това означава положително отношение към семейството, работата, познатите, съседите, колегите, хобитата, здравето и болестта, успехите и предизвикателствата, затрудненията или пък щедростта на съдбата. Когато успеем съзнателно да запазваме спокойствие в многообразните обстоятелства, които предлага собствения ни живота, то тогава сме способни да направим този избор на правилната настройка, която ще ни помага по пътя към  решаването на всичките си проблеми. Великият философ Марк Аврелий, който е управлявал Римската империя през II- ри век, е изразил тази мисъл в сентенция от девет думи:

"НАШИЯТ ЖИВОТ Е ТОВА, КОЕТО НИЕ МИСЛИМ ЗА НЕГО”

Проверени във времето, тези девет думи могат да определят собствената ни съдба. Наистина хората, които обичат живота, често мечтаят и се чувстват щастливи. Ако си позволим да потънем в печални мисли, сме тъжни. Когато в мислите ни присъстват страхове, ние се страхуваме. Аналогично, ако мислим за болести, напълно възможно е да се разболеем. Ако потънем в жалост към себе си, всички ще ни отбягват. Всичко, което достига до нас, се оказва пряк резултат от собствените ни мисли.

Човек е способен да се издигне и да победи, само ако издигне своите мисли

Дейл Карнеги в книгата си ”Как да преодолеем чувството за безпокойство” пише още: "Ако искате да изработите у себе си настройка, която ще ви донесе спокойствие и щастие, изпълнявайте правило първо: Мислете и се дръжте жизнерадостно и вие ще се почувствате жизнерадостни.”

Никога не е късно да променим настройката си към живота! Въпрос на личен избор.