Проучвания сочат, че вече деца, а дори и бебета в много ранна детска възраст (6 месечни) затлъстяват до степен, която изисква лечение. Тези статистики са изключително плашещи.

Според 50 педиатъра, разпитани от BBC, родителите на малки деца не са достатъчно запознати с това какво е здравословна храна и колко точно е нормалното тегло за тях.

Доктор Табита Рандъл от Нотингам разказва за неин пациент – дете на 2,5 години, което тежи 25 килограма, при нормално тегло за тази възраст 10, максимум 12 кг.

„Родителите на това дете твърдяха, че тя е с едри кокали, които е наследила от тях самите”, разказва доктор Рандъл.

Смятам, че възприятията на родителите за това какво е нормално, са много объркани и главно в това се корени проблемът със затлъстяването при децата. Според тях да видиш дете на детската площадка, чието коремче виси над панталоните е нормално, а то не е”, споделя докторът.

Консултацията с лекарите посочва като основен проблем, че родителите сервират на децата си прекалено големи количества храна и то не от правилния вид. Обикновено те наблягат на храни, богати на мазнини и захари. Доктор разказва за родители, които са дали на бебето си млечен шейк от верига за бързо хранене, сипан в шишето му за мляко.

Педиатри препоръчват следните порции: за дете на 1 годинка - една супена лъжица месо или яйце, половин малък плод и то от 2 до 4 пъти на ден; 1 супена лъжица зеленчуци от 3 до 5 пъти дневно и една много малка филия хляб или друг вид храна, която съдържа скорбяла от 3 до 5 пъти на ден. За деца на 2 и 3 години порциите може да са малко по-големи.

Британски  лекари са посветили работата си на въпроса  дали детското затлъстяване трябва да бъде класифицирано като проблем, който при необходимост да се отнася до „Закрила на детето” и при подобни случаи родителите да се държат под легална отговорност.