Лятна почивка може да направите сред величествените Родопи във Велинград, определен като СПА столица на Балканите. Лековитите му минерални извори са природен феномен, който възстановява здравето и жизнерадостта. Поради ниската минерализация и съответно на това на изразената им хипотоничност при питейното лечение те оказват осмотичен ефект и предизвикват в голяма степен извеждане на остатъчни продукти от организма в сравнение с другите видове минерални води. Във Велинград има няколко минерални извора, които действат по различен начин и лекуват различни заболявания.

Минералните басейни в кв."„Лъджене"

Термалната вода действат болкоуспокояващо при ставни, мускулни и ревматични заболявания. Има благоприятно въздействие върху дългогодишни упорити кожни заболявания. Освен външно, минералната вода се използва и за пиене и лекува бъбречни и урологични заболявания,  стомашно-чревни проблеми и ендокринни заболявания.

Минераленият извор в кв. "Каменица"  

Минералната вода от извора наречен "Сярна баня" е полезен за шипове, тендовагинити, артрити, при счупвания за бързото им възстановяване и при възпалителни гинекологични заболявания.

Продължава за минералната вода в кв. "Чепино" и легендата за Клептуза

Минералната вода в кв. "Чепино" съдържа газ радон

Радоновата вода действа добре на заболявания на белите дробове, стомаха и корема, кожни проблеми и невралгии. Също така оказва благоприятно влияние на ендокринната и отделителната система. Радоновата минерална вода повишава обмяната на веществата като засилва секрецията и моториката на стомаха, подобрява чернодробната функция, благоприятства вазомоторните и нервно-вегетативните функции, намалява болката, оказва противовъзпалителен ефект. СПА процедурите във балнеокомплекс "Велина", близо до езерото "Клептуза" също са с радовнова минерална вода.

Легенда за карстовия извор "Клептуза"

Според легендата това са "сълзите" на най-личната местна девойка – Клепна от рода на Уза, дала името на езерото. Тя пазела в дълбока тайна любовта си с избраника на сърцето й. Любовта с момъка била изключително силна и взаимна. Семейството обаче избрало зет да им стане богат големец от съседно село – богат, но безсърдечен човек. Клепна не могла да се примири с това да живее с някого без любов. За да стигне до голямата си любов Клепна трябвало да прекоси сама гората. Докато момичето прекосявало непрогледния лес, оттам минавала орда поробители. След като видели колко е красива Клепна, въоръжените мъже я подгонили. В този миг тя се помолила с всички сили на Бог като казвала на ум, че по-добре да я погълне земята, отколкото да попадне в ръцете на поробителите. Молбата й била чута – земята под босите й нозе се разтворила и от момичето не останало и следа. След като Клепна изчезнала от погледа на своите преследвачи, от мястото, в което потънала бликнала вода, която удавила нападателите. И до днес водата продължава да тече, а езерото, което пълни се нарича "Клептуза".