Желанието ни за калорични десерти в студените дни е засилено.  Но, физиологичните потребности на организма от витамини не са по-малко през зимата. Затова не забравяйте да включвате в менюто си плодови десерти, вместо маслено тестени. 
На закуска нарежете ябълка, киви или портокал в овесените ядки. Между храненията с кафето или чая изяжте шепа ядки и сушени плодове. Обядът или вечерята завършете с някой от следните плодови десерти:

Медени круши 

Резцепта за 3 порции

- 6 круши

- 1 чаена чаша портокалов сок

- 2 с.л. лимонов сок

- 3/4 чаена чаша вода

- канела

- 2 зърна карамфил

Крушите се обелват и се отстраняват семките, без да се махат дръжките. Слагат се в тиган. Смесените мед, портокаловия сок, вода и подправките се загряват. С този сироп се заливат крушите и се варят на бавен огън, като от време на време се поливат със сиропа.

Печени ябълки с лимонов сок

Рецепта за 3 порции
- 6 ябълки 
- половин лимон 
- 5-6 ореха
- 2 супени лъжици мед 
Опечените и обелени ябълки се настъргват на едро ренде. Прибавят се счуканите орехови ядки и пчелния мед. Поливат се с лимонов сок, разбъркайт се и се оставят за половин час. Сервира се в десертни чаши, украсени с разбита сметана.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Лесен за приготвяне зимен десерт са печените ябълки с орехи и стафиди.

Печена тиква с локум, бадеми и сини сливи 

Цитрусова салата асорти

Рецепта за 4 порции 
- 3 портокала
- 3 грейпфрута
- 1 лимон
- 4-6 с.л. мед
- 6 листа мента
- 6 лъжици разбита сметана

Обелените портокали и грейпфрути, се нарязват на парченца и се смесват с дребни плодове. Поставят се в десертни чаши. Сокът на един лимон се смесва с меда и с него се заливат плодовите парченца. Във всяка чаша се добавя от разбитата сметана и се украсява със свежи листа мента.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Заместете тестените десерти с плодови, за да нямате безпокойство, породено от нежелано наддаване на тегло.