Консумацията на храни, богати на наситени мазнини, увеличава риска от депресия, сочи изследване на испански учени, цитирано от БГНЕС.

Авторите анализирали хранителните навици на повече от 12 000 доброволци в продължение на шест години. При започването на експеримента нито един от участниците не е бил в депресия, а в края му 657 души са имали симптомите на психическото неразположение. Оказало се, че това са хората, които консумирали най-много транс и наситени мазнини, каквито се съдържат в чипса, бисквитите, вафлите.

Специалистите препоръчват да се избягват храните с високо съдържание на захар, кофеина и цигарите. Витамин В също спомага за поддържането на доброто настроение. Какаото пък ускорява отделянето на ендорфини в мозъка, а те също влияят положително на психическото ни състояние.

Депресията можете да преборите и като наблягате на рибните ястия. Рибеното масло помага и за справяне с безсънието, чувството на безпокойство и тъга и липсата на либидо.

Ако често замесвате питки с бирена мая, това ви гарантира приема на достатъчно количество витамини и минерали, които също стабилизират нервната система.

Зелето е друг хранителен продукт, които експертите препоръчват да включите в борбата си с депресията. То съдържа витамин С и фолиева киселина и предпазва от стрес, инфекции и сърдечни и ракови заболявания.

За да избягате от мрачното настроение, не забравяйте и да излизате на слънце при всяка удобна възможност, да правите упражнения редовно (поне три пъти седмично) и… да се смеете възможно най-често.