Първото посещение на детето в зъболекарския кабинет често пъти е свързано със страх и недоверие.

Ако родителите са наблюдателни и не са забелязали особени изменения по зъбките, първият преглед може да се направи, когато детето вече е в съзнателна възраст.

Консултацията обаче трябва задължително да бъде уговорена със стоматолога, а на детето не бива да казваме, че там няма да боли.

Петната по зъбите се появяват при деца със слюнка, с по-високо съдържание на бактерии. Образува се т.нар. цветна пеликула върху зъбите. Това не е болестно състояние и най-лесно се почиства с детска електрическа четка.

Друг проблем са белите петна по зъбите, но те трябва да притесняват родителите, когато се появяват в по-голяма възраст и при постоянните зъби.

Другото, което може да притесни родителите, е късният пробив на зъбите. Специализирана помощ обаче трябва да се търси само, ако това не стане до навършване на година и половина на детето.

Изключително важно е родителите да почистват детските зъбки правилно. Родителите трябва да мият зъбите на децата си до навършването на шестата им годинка. Ако детето пие мляко или яде нещо сладко преди лягане, то непременно трябва да бъде намерен начин, зъбките да бъдат почистени.