Хората с хипертония (високо кръвно налягане) често се нуждаят от няколко вида лекарства, за да я контролират. Само че начинът на живот може да има голяма полза за балансаринето на кръвното и да елиминира нуждата от химия.

Ето  няколко пътя в тази посока:

Повече упражнения

С 30 минутни упражнения на ден можете значително да свалите кръвното си налягане, твърдят от health.com. Ако например водите заседнал начин на живот, опитайте се да го разнообразите с аеробични упражнения. С тяхна помощ ще успеете да свалите горната и долната граница.

Хората, които са по-енергични и подвижни след време могат спокойно да се отърват от някои от лекарствата си. Изберете си нещо, което ви доставя удоволствие – ходене, тичане, плуване, каране  на колело – и се придържайте към него.

Яжте банани

Вероятно знаете, че приема на сол повишава кръвното, но повечето хора не са наясно с факта, че калият помага и не си набавят необходимото количество от него.  Колко е то ли? За възрастните – 4700 милиграма на ден. Няколко добри източници са бананите (422 милиграма в един), печените картофи (с кожата 738 милиграма), портокаловият сок (496 милиграма на чаша) и обезсмасленото кисело мляко (531-579 милиграма на чаша).

Спрете солта

Напълно. Хората с нормално, малко по-високо или високо кръвно налягане могат да си помогнат значително, ако изхвърлят солта от менюто си. Повечето от содата приемаме с преработените храни, затова избягвайте ги.

Спрете цигарите

Пушачите са по-застрашени от високо кръвно налягане. Въпреки, че тютюнът и никотинът в цигарите могат да причинят временно повишаване на кръвното, самото пушене не се смята за причинител на хипертония (обаче допълнителните навици, съпътстващи цигарите – алкохол, по-малко упражнения и т.н. могат да бъдат виновниците).
Така или иначе, ако откажете цигарите ще намалите поне малко кръвното си налягане. Освен това има доста други преимущества за здравето, които ще си спечелите.

Отслабнете

Изследванията показват, че дори и да свалите само няколко килограма, ще усетите доста сериозна разлика. Когато сте с наднормено тегло сърцето ви работи повече. Това води до хипертония, а свалените килограми олекотява натоварването.

Намалете алкохола

При все, че пиенето в нормални граници (не повече от едно питие на ден за жените и две за мъжете) си има преимущества за сърцето, при някои хора прекаляването със спиртните напитки повишава кръвното.  Ако пиете, съветът е да го правите, докато обядвате/вечеряте, защото по този начин ще „замъглите” ефекта на алкохола.

Не на стреса

Ако се справите със стреса ще понижите кръвното. За съжаление няма достатъчно изследвания, за да може да се направи анти-стрес програма стъпка по стъпка. Има обаче някои неща, които все пак можете да пробвате. Изберете си някое и се придържайте към него.

Йога

Йогата е страхотен начин да се успокоите вътрешно. Освен това упражненията за дишане свалят кръвното налягане при хора с хипертония, вероятно чрез ефектите върху нерваната система, която управлява биенето на сърцето, храносмилането и други. Не бива обаче да мислите, че аеробиката и йогата са взаимо-заменими, защото те влияят по различен начин на тялото.

Спрете кофеина

Кафето има някои ползи за здравето, но свалянето на кръвното налягане не е сред тях. То го повишава, дори и при хора, които не страдат от хипертония.
Ако имате високо кръвно, по-добре не пийте повече от две кафета дневно. Можете да проверите дали кафето ви влияе зле, като премерите кръвното си преди да пиете една чашка с вкусната течност и след това – половин час по-късно.