Всеки един от нас търси своето призвание в живота и да си направи име в сферата, в която иска да се развива. Някои мечтаят да бъдат медици, други творци, трети се ориентират към корпоративната сфера където йерархическата стълбица е висока, а надпреварата безпощадна.

През октомври месец се проведе национален стрес тест, чийто резултати позволиха да направим изводи за емоционалното състояние на съвременните мъже и жени в работната сфера.

Когато навлизаме в една определена активен кръг, социолозите твърдят, че срокът за интеграция в екипа е три месеца. Време по време на което, независимо дали сме жена или мъж, сме изправени пред редица предизвикателства, изискващи отдаденост, постоянство и отговорност. Ангажиментът не е просто работен, но и личен.

 

Истината е, че според амбицията, присъща за даден човек, тя много бързо може да ни затвори в омагьосън кръг, където рискуваме да изгубим себе си. Човек много бързо може да изкачи йерархическата стълбица, достигайки позицията на мениджър или по-просто казано "Глава на фирменото семейство", но каква цена?

Резултатите от осъществения стрес тест показват, че над 70% от респондентите и от двата пола са показали средно ниво на тревожност и устойчивост на стрес. Като жените са с над 2,5 пъти по-голяма тревожност от мъжете. Като се замислим това са напълно достоверни данни предвид емоционналния характер, присъщ за женската същност. Истината е, че една високопоставена дама, подложена на стрес, тя се научава с времето да го прикрива. Маска, която по никакъв начин не я предпазва от страничните ефекти на емоционалното натоварване и тези на организма и съзнанието.

Нека не забравяме, че съвременната жена е едновременно майка, съпруга, дъщеря... и Жена - роли, за които тя дава най-доброто от себе си с всеки следващ ден. 

Аналогично най-голяма устойчивост на стрес показват мъжете, като в случая жените са по-неустойчиви на стрес 2 пъти повече от тях. Да, представителите на силния пол...

В Националния стрес тест, който се проведе в периода 1-31 Октомври 2015г. се включиха над 50 000 души от цялата страна. Благодарим Ви! Подробните резултати може да откриете на btv.bg.

 

...са сравнително по-прагматични и устойчиви на стрес. Въпреки всичко, те също не са напълно предпазени от т.нар. бърнаут или умствено натоварване.

Съвременният свят е така устроен, че все по-рядко се замисляме над тези жизненоважни фактори, включващи здравето. Днес все повече жени заемат „мъжки” позиции, също толкова мъже са подчинени на управители в женски род. Съответно и двата пола претърпят емоционален шок, който по един или друг начин накърнява не само егото, но и здравето.

Говорейки за работна сфера, не можем да не изтъкнем следните данни от стрес теста, осъществен през октомври месец: Над 70% от всички респонденти са показали средно ниво на тревожност и устойчивост на стрес на работното си място. Най-тревожни са неквалифицираните работници, следвани от тези, които работят в сферата на образованието, както и тези базирани в офис с почти равен резултат. Като най-малък процент на висока тревожност показват служителите в сферата на услугите и здравеопазването.

 

Наблюдават се тенденции при неквалифицираните работници, тези в здравеопазването и тези в офис, които са най-неустойчиви на стрес. Борбата за успех е жестока. Често пренебрегваме себе си в името на личния просперитет. Да, но като се замислим, ако един човек не е здрав психически и физически – как ще си върши задълженията. По какъв начин ще надгражда себе си? До кога би могъл да издължи, имайки предвид, че активният живот не както в студентските години. Той може да бъде сравнен с маратон без прекъсване. Отговорът е, че със затаен дъх, колкото и да сме опитни, умели и издръжливи, е невъзможно да издържим дълго.

От друга страна най-голяма устойчивост на стрес показват работещите в областта на услугите. Което само по себе си е учудващо, защото точно те са в постоянен контакт с други хора. Дали лице в лице или по телефона, те си взаимодействат с други хора, които носят собствените си товари на стрес, умора и натоварване. Учудващо, но факт. Реалност, която може само да ни радва.

Краткотрайно задоволство, опорочен от грозна истина за всички останали, които са готови да погубят себе си в името на успеха.

В живота е редно да играем честно - не само към работата си, но и към самите нас. Да, трудно е да се изправим пред себе си и да погледнем истината в собствените си очи. Да признаем, че грешката е в нас, защото не сме намерили онзи баланс, който да ни позволява да вървим уверено и спокойно напред.

Това често е резултат на вътрешна неувереност и липса на признание – не от другите, а от самите нас.
Всички забелязват, колко много работим. Важното е ние да осъзнаем, колкото много даваме за работата си и колко остава за най-голямата ценност, която притежаваме – ЗДРАВЕТО.

В Националния стрес тест, който се проведе в периода 1-31 Октомври 2015г. се включиха над 50 000 души от цялата страна. Благодарим Ви! Подробните резултати може да откриете на btv.bg.