Важно е детето да изразходва енергия всеки ден - не го оставяйте да се заседява пред компютъра или пред телевизора. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Затлъстяването сред децата е една от сериозните теми в момента. По този повод ще споделим с вас 10 златни правила, които родителите трябва да следват, ако искат децата им да живеят здравословно и да нямат проблеми с теглото. Тлъстините в ранна възраст неминуемо водят до появата на последващи още по-големи проблеми - диабет тип 2, сърдечносъдови и други хронични заболявания:

1. Родителите контролират "доставките" в къщи - те трябва внимателно да преценяват какви храни и безалкохолни напитки купуват и какви ястия и закуски сервират у дома.

2. Спрете да настоявате детето да изпразни чинията си на всяко ядене. Не ходете след него с филия в ръка. Децата ядат, колкото им се иска и спират, когато са се нахранили.

Важно е детето да изразходва енергия всеки ден - не го оставяйте да се заседява пред компютъра или пред телевизора. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

3. Започнете хранителното семейно образование, колкото се може по-рано - човек развива хранителните си предпочитания още през първите години от живота си, затова предлагайте на децата разнообразна храна, много плодове и зеленчуци.

4. Избягвайте захарните/подсладените храни и напитки - човек развива вкус към сладкото от малък и след това трудно се въздържа от сладкиши.

5. Трябва да "пренапишете" менюто на децата си: кой е казал, че малчуганите искат само пица, хот-дог, хамбургери, пържени картофи и шоколад - вашите деца ще ви изненадат с желанието си да експериментират с много други храни и особено със свежи плодове и зеленчуци.

6. Обикновените безалкохолни напитки също са източник на много допълнителни калории. Минералната вода, "лайт" безалкохолните варианти и прясно изстисканите плодови сокове са много по-добър избор. Хората с диабет на всички възрасти по принцип не трябва да пият обикновени безалкохолни напитки, тъй като те не само, че съдържат допълнителни калории, но повишават рязко и кръвната глюкоза.

7. Поставете сладкишите на правилното място - не превръщайте десерта в основна причина детето ви да седне да вечеря или купуването на сладолед/шоколад/хамбургер в примамка, за да излезете с него.

Важно е детето да изразходва енергия всеки ден - не го оставяйте да се заседява пред компютъра или пред телевизора. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

8. Купуването на деликатесни месни и шоколадови изделия или ходенето в заведения за бързо хранене, не е израз на любов: намерете по-добър начин да покажете на детето, че го обичате вместо да го тъпчете с мазни и висококалорични храни, които ще му създават проблеми по-късно в живота.

9. Децата са най-големите "папагали" и правят това, което виждат, че родителите им и всички, които ги отглеждат, вършат всеки ден: ако наистина обичате детето си, превърнете се в модел за подражание и самите вив яжте здравословни, разнообразни и некалорични храни.

10. Никога не сервирайте чипс, пуканки и всякакви други нездравословни храни пред телевизора.

И в допълнение към тези 10 прости правила, не забравяйте, че детето трябва да се движи, да тича, да играе на открито с други деца, да кара колело, да плува, да ходи в планината...

Важно е да изразходва енергия всеки ден - не го оставяйте да се заседява пред компютъра или пред телевизора.

А ако научите детето да помага в готвенето и ако приготвяте заедно леки и здравословни гозби, много свежи зеленчукови и плодови салати, таратор и млечноплодови десерти, пилешко, телешко месо и риба на скарата, детето ви ще научи правилата на правилното хранене и ще ви е благодарно цял живот.

Намаляването на телесните тлъстини и увеличената двигателна активност имат при децата същия предпазен ефект срещу диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания, както и при възрастните, заявиха американски учени през януари в списание "Journal of Pediatrics".

Важно е детето да изразходва енергия всеки ден - не го оставяйте да се заседява пред компютъра или пред телевизора. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Изследователите са установили, че децата и юношите, които се движат и поддържат нормално тегло имат по-ниски нива на инсулин на гладно в кръвта, в сравнение с дебелите и обездвижени техни връстници.

Плуващите в мазнини и неспортуващи мускули губят чувствителност към действието на инсулина, поради което отказват да поемат глюкозата от кръвта със същия апетит, както незатлъстелите и трениращи мускули.

При това състояние, наречено "инсулинова резистентност", панкреасът все още се справя с повишеното ниво на кръвната глюкоза, като произвежда повече инсулин от обичайното количество ("хиперинсулинемия").

Ако не се вземат мерки за намаляване на тлъстините и за повече движение, панкреасът постепенно губи способност да се справя с проблема и тогава се развива диабет тип 2, напомнят специалистите.

Високото ниво на инсулин на гладно се свързва с повишен риск за развитието на диабет тип 2 и на сърдечносъдови заболявания.