Нормално е да се притеснявате за дъха си, ако сте хапнали чесново хлебче. Но за повече от 40 милиона души лошият дъх е хроничен, а не случаен.

Виновниците за постоянния лош дъх обикновено са бактерии, които живеят в дъното на устата и произвеждат серни съединения.  Тъй като тези бактерии виреят в кухини и кървящи венци, дори хората, които имат ранен стадии на възпаляване на венците, са застрашени от лош дъх.

Друг обичаен причинител: синузит и постназална секреция. Бактериите в устната кухина се „хранят” най-вече от протеините, които се съдържат в секрета причинен от синузит, и поради тази причина дъхът започва да мирише лошо. Ако вкусът и дъхът ви са кисели и неприятни и устата ви е суха, може би е добре да погледнете лекарствата които приемате.

Някои медикаменти срещу алергии или инсулинът например, могат да изменят химичния баланс в тялото ви или да подтиснат слюноотделянето. Миризма на изгнил плод, идваща от устата ви, е ясен знак за натрупване на кетони, които се отделят при преработването на мазнини в организма.

Начини за справяне: Първо може да се опитате да намалите храните, които причиняват лош дъх, като лук и чесън. След това подобрете денталните си навици: Мийте си зъбите и задължително ги почиствайте с конец поне два пъти дневно. Използвайте скрепер за почистване на език всяка сутрин.  Този уред (скрепер) действа на принципа на пръскачка, като по този начин изчиства секрета, които се събира в задната част на устната кухина и причинява неприятна миризма. Пиенето на много вода също помага при справянето с този проблем, защото тя отмива бактериите и секрета.

Разбира се, за всички е ясно, че редовното посещение при зъболекаря  е задължително – 2 пъти годишно. Той би могъл да ви помогне да се справите с подобен проблем, като промие устната кухина с антибактериален разтвор или ви предпише мощен препарат за жабурене и изплакване на устата.

Ако зъболекарят ви не може да каже от къде идва проблемът с лошият дъх, може би е добре да се консултирате с друг лекар, за да сте сигурни, че нямате някакво по-сериозно стомашно заболяване или хроничен синузит.