Днешният ден е обявен за Световен ден на болните от алцхаймер, затова Гражданско сдружение алцхаймер и Българското дружество по неврология акцентират върху необходимостта от осигуряване на финансови средства, за подкрепа на семействата, в които има болен от тази болест, както и за включването й в наредба 38 на МЗ.

Алцхаймер се проявява с нарушение в паметта, което се забелязва най-напред от близките

Засяга обикновено хората над 60 години. Доказването й включва психологиски тестове за проверка на паметта и на съобразителността. Смята се, че засегнатите от Алцхаймер у нас са около 100 000.

В другите европейски страни се осигуряват по 28 000 евро годишно на човек с алцхаймер

„У нас лекарства има, но те не се поемат от здравната каса. Пациентите , които се лекуват с тях се чувстват добре, но много хора не могат да си го позволят”, споделят от сдружението.

Болният от алцхаймер се нуждае от наблюдение, помощ  и обслужване

Затова би било добре да се предвиди и асистент. Освен това се среща недиагостициран алцхаймер, когато с лека ръка близките сами решават, че го е хванала склерозата и толкова.

Мотото, което прочетох днес „По-добро запазване на ежедневните активности. Да съхраним семейното единство.”, изразява загрижеността към остаряващите ни близки, от чието присъствие имаме емоционална нужда и житейска подкрепа. Красотата на човешкия живот е именно в единството на поколенията.