Работата в неудобно и/или продължително седнало положение, както и стоенето на едно място влияят отрицателно на добрата стойка. Неправилното положение на гръбначния стълб може да се коригира най-добре в детска възраст, но дори и на по-късен етап, никога не е късно да подобрим стойката си.

За тази цел е редно да:

#Работим в изправено положение. За тази цел е необходимо изправено бюро, чиято височина можем да регулираме според нуждите и желанията ни.

#Упражняваме мускулатурата. Когато се движим тялото ни е стегнато, но щом седнем, моментално отпускаме мускулатурата. Препоръчително е да стягаме, от време на време, определени части от тялото, за да поддържаме тонус. От друга страна е да ставаме от работния стол и да се разхождаме, така че кръвообращението ни да се подобри.  

#Тренираме йога. Асаните, присъщи за тази дисциплина са особено полезни и ефективни за подобряването на стойката. Същевременно тя помага да опознаем тялото си, така че да разпознаваме сигналите, които ни праща. 

#Променим позицията на стола, на който седим. Независимо колко ергономичен и/или качествен е столът, на който седим. Ако той е нагласен неправилно, стойката ни ще се промени. Едно от основните правила е да нагласим така стола, че коленете винаги да бъдат по-ниско от таза. 

И не забравяйте да осъществявате #офис упражнения за разтягане. Списъкът е дълъг, но в конкретния случай обръщаме внимание на: 

Раменете - За да се отърсите от натрупалото се напрежение в тази област и врата, осъществете следното действие, което ще отпусне мускулатурата. Вдишайте дълбоко и повдигнете раменете. Задръжте за 3-4 секунди. При издишване бавно спуснете раменете. Повторете 10 пъти или толкова пъти, колко е необходимо - докато почувствате пълно отпускане и загряване в областта.

Гърба - Прегърнете се. Поставете лявата ръка върху дясното рамо и дясната върху лявото. Задръжте така за половин минута, като дишате дълбоко и бавно, фокусирайки се върху загряването и разтягането в областта на гърба. После бавно се отпуснете и изправете гръбначния стълб. 

и Мускулите в областта на гърдите  - Поставете ръце зад тила, така че лактите да сочат встрани. Опитайте се да разтегнете лактите назад, така че лопатките да се докоснат. Задръжте така за 30 секунди и дишайте дълбоко през цялото време. После бавно се върнете в изходна позиция и ако е необходимо, повторете.

Имайте предвид, че дълготрайното седнало положение, забавя метаболизма, възпрепятства храносмилането, пречи на правилното дишане, обърква хормоналния баланс и затруднява мисловната дейност и концентрация.