Дори неискрената усмивка помага да се излекуваме от негативни емоции. В мозъка съществува механизъм, който предизвиква мускулите на лицето да се съкращават в гримаса за усмивка. И този механизъм има обратна връзка. Лицевите мускули, които изразяват усмивка, създават в мозъка усещане за положителни емоции и добро настроение.

На много места ще срещнете надпис -послание "Усмихвайте се”.

Потвърждение има в психологичния експеримент, в който на хора се предлага да задържат молив между зъбите без да го докосват с устни. Всички участващи споделят подобрение на настроението. Разбира се има мнения, че им става смешно и от това, че гледат толкова хора да стискат молив в устата си. И в двата случая:

и усмивката и положителното мислене спасяват от стреса.

По правило хората с позитивна нагласа имат по-дълъг живот и по-бързо се възстановяват след боледуване. Разбира се, не е лесно да възприемаме позитивно всичко, произтичащо наоколо. Мозъкът е предразположен да се отдава на негативните събития. Начин да го накараме да се концентрира върху позитивното е занимание с физическа активност.

Снимка:Thinkstock/Getty Images
Спортуването е ефективен начин да изпитаме положителни емоции и да изградим самоувереност.

По-лесно се избавяме от стреса и свързаните с него неприятности, защото от физическо натоварване се понижават хормоните на стреса в кръвта.

Предпочитайте излизане на открито. Разходката на чист въздух и дълбокото дишане действат успокояващо след часовете, прекарани пред екрана на компютъра или телевизора в затворено, макар и уютно помещение.