В почивния ден очите ми се радваха на есенната златна пъстрота и на щедрото ябълково дърво в двора на родителите ми, но докато пълнех кошничка след кошничка с узрели ябълки очите ми си получиха приличната доза прашинки. Затова си направих

компреси с очанка срещу раздразнението на очите.

В порцеланова чаша сложих една лъжичка очанка (билка, която се продава в аптеките) залях я с вряла вода и оставих да се запари 3 до 5 минути.  Прецедих разтвора и в него напоих два марлени компреса, които изстисках и поставих върху двете си очи. Полежах така докато компресите изстинаха. Не се притеснявайте, ако от разтвора попадне в очите ви, не случайно народната традиция й е дала името очанка.

За преуморените очи от взиране в плетива, бродерия, микрооперации, компютри и екрани вижте упражненията в  поста „Очите крещят за почивка”.

При хората, чиято професия е свързана с работа на открито, особено през лятото, когато  слънцето е по-силно, се развива

помътняване на лещата – катаракта.

При това заболяване се затруднява преминаването на светлината през оптичната система на окото и зрението се намалява. Решението при развито перде на окото е оперативно поставяне на нова прозрачна леща в сака на оригиналната, от където с много фин инструментариум (разрезът е 2 мм) се изсмуква помътнялата леща. Подробности за микрооперацията на окото по повод на катаракта, обяснени от офталмолога доц. д-р Андрей Андреев, вижте във видеоматериала  „Микрооперация на катарактата”.

Тест на зрението, човек може да си направи у дома като закрива последователно едното око и  гледа с другото,

и обратно. Погледът се насочва към правоъгълната рамка на картина, редовете на плочките в банята, към близък и далечен обект. Ако образът се изкривява или е неясен при тази себепроверка, трябва да се направи консултация с офталмолог, защото когато се изясни коя от структурите на окото страда, може да се предложи и конкретното лечение.

Ние виждаме отразената светлина от обектите в околната среда. Когато безпрепятствено светлинният сигнал достигне ретината (очното дъно) и бъде препратен до мозъка, човек вижда. Офталмологът доц. д-р Евдокия Илиева обяснява за още едно

нарушение на зрението, когато се променя структурата на ретината  (дегенерация на макулата),

за което вече съществува ефективно лазерно лечение в комбинация с медикамент, който блокира променените тъкани там. Подробности вижте в архивния видеоматериал ” Макулна дегенерация” във "Видео по темата".