Празник е! Остават няколко часа и ще гръмнем шампанското, ще вдигнем наздравиците и ще прегърнем хората, с които ще посрещнем 2011-a. Малко понижавам "градуса", за да можем не само да запазим приповдигнатото настроение през цялата вечер, но и да започнем новия ден бодри и весели.

Един трик - похапвайте няколко пъти до вечерта

и не сядайте "освирепели" от глад на празничната трапеза. Обилното хранене и прекомерната употреба на алкохол са сред основните причини за остър панкреатит. Той протича с много силни болки и дори е опасен за живота.

Специалистите са категорични: Не прекалявайте с алкохола

"Прекомерното хранене и прекомерната употреба на алкохол винаги имат своите последствия – остър панкреатит,  захарен диабет, гастрит и други стомашни заболявания. Ако говорим само за празници, човек не може да не изпие някакво количество концентрат, например 50-100 мл - вино 2-3-4 чаши или 1-2 бири. Не може да се изпива обаче по 500 мл концентрат. Не, че не може. Не бива, бих казала по-точно”, категоричен е ендокринологът доц. д-р Ивон Даскалова.

Внимавайте и с енергизиращите напитки

В желанието да се изкара цялата вечер без сън, често се прибягва до енергизиращи напитки. Доц. Даскалова обръща внимание, че съчетанието между енергизиращи напитки  и алкохол също води до състоянието остър панкреатит.

И все пак, дори ендокринолозите не ни забраняват свинското печено със зеле и новогодишната капама.

Време е да се забавляваме!

Нека да се насладим на вкусотиите без да се "забравим" на масата!  Да пием разумно и много, много смях и танци с настроение на макс!