Ако имате висок холестерол, най-вероятно имате и висок "лош” холестерол, който се натрупва върху вътрешните стени на артериите. Резултатът от това е стеснение на артериите и затруднено движение на кръвта в тях. Натрупаният холестерол уплътнява съдовете и тяхната еластичност намалява. Състоянието е известно като атеросклероза.

Високото ниво на холестерола в кръвта няма симптоми.

Може единствено да се отчете в лабораторно изследване на кръвта:
- Общ холестерол като комбинация от типовете холестерол HDL и LDL.
- HDL (високоплътностен липопротеин)- наречен "добър” холестерол, защото помага на тялото да балансира "лошия” холестерол.
- LDL (нископлътностен липопротеин) - наречен "лош” холестерол, който се натрупва в артериалните стени и формира атеросклеротични плаки.
-Триглицериди - тип масти, които се складират в мастните клетки на тялото.

Диета и упражнения, понякога и медикаменти, могат да понижат LDL холестерола и триглицеридите, и да повишат HDL холестерола.

Физическите упражнения, каквито и да са те, винаги са повече - от нищо. Ако имате сили, упражнявайте се по 30 мин. на ден през повечето дни от седмицата. Когато не разполагате с достатъчно време, правете упражнения по 15 мин. сутрин и вечер. Може да подберете активности, които ви забавляват - танци или плуване. За да останете мотивирани, отбелязвайте в каледара своите постижения в промяна на старите навици. Дори разходка за 10 мин. в обедната почивка е достатъчна. Не се отказвайте, ако пропуснете един или два дни, на следващия ден продължете.

Купувайте храни, които са пълнозърнести, богати на фибри или съдържат мононенаситени и полиненаситени мазнини:
- Зехтин
- Лешници и бадеми
- Риби - херинга, сьомга, скумрия
- Пълнозърнест хляб, паста и ориз
- Плодове и зеленчуци

Пропуснете храните с високо наситени мазнини:
- Масло, сметана, сладолед
- Палмово и кокосово масло
- Пържени храни
- Тестени изделия, сладкиши
Контролирайте порциите и яжте по-бавно. Редуцирайте наднорменото си тегло, защото то създава по-голям риск за висок холестерол и затруднява работата на сърцето.

Чрез ниско холестероловата диета и редовно спортуване ще понижите "лошия” холестерол LDL и ще повишите "добрия” холестерол, а бонусът от всичко това е намаляване на теглото.