Макар и невидима, запрашеността в големия град е неоспорима и лесно я забелязваме по автомобилите си. Само няколко дни на улицата и от измитата кола няма и помен. Ако носим бели дрехи, също сме се убедили, че те са за носене точно за един ден. Но това е по-дребният проблем. Днес срещнах колега, който каза, че не се чувства добре, вирусна или бактериална инфекция, не беше ходил на лекар. Добре, но болестният сезон мина, а и топлото време се задържа. Няма ги през последната седмица температурните аномалии - ту, топло – ту, студено. Тогава какво?

Може би е мръсният въздух? Това ме накара да ви припомня, че има лек и за това

През почивните дни отделете време за себе си. Излезте на открито. Освен разходка и игра с децата, и домашните любимци, може да направите упражнения, които действат добре на белия дроб. С увеличеното вдишване на кислород се подобрява имунната защита, усилват се обменните процеси, а организмът по-лесно се детоксикира и поддържа здрав. Когато укрепвате белия дроб с упражнения, той по-лесно ще издържа на предизвикателствата на замърсения въздух.

Ето две лесни упражнения:

1. Легнете по гръб на постелка върху тревата. Ръцете са пуснати покрай тялото с длани обърнати нагоре. Едновременно, с бавно вдишване повдигайте изпънати ръцете и ги спуснете над  глава. Задръжте 2-3 секунди. Издишвайки бавно, връщайте ръцете в изходно положение.

2. От същото положение започнете да вдишвате бавно и едновременно с това повдигайте левия крак, изпънат в коляното. Задръжте 2-3 секунди и с бавно издишване, отпускайте крака в хоризонтално положение. Същото повторете и с десния крак.

Целта е да искате да правите упражнения

Не случайно Сенека е казал: ” Желанието да бъдете здрави е част от здравето.” Тези упражнения са помагали на хора с хронична суха кашлица, хора с астма и с хронични бронхити. Започнете да се наслаждавате на дълбокото, бавно и спокойно дишане и ще се почувствате по-енергични и в прекрасно здраве.