Алицин е веществото, определящо острата миризма на чесъна. При нарушаване целостта на скилидката се активира ензимът алииназа, който превръща немиришещия дотогава алиин в алицин. 

Чесънът действа антибактериално и противогъбично в резултат на веществото алицин. 

Частици от него вземат участие в реакции с червените кръвни клетки (еритроцитите). От тази реакция се образува сероводород. За него е характерен неприятен мирис, но играе важна роля във взаимодействието между клетките. Намалява напрежението на стените на еритроцитите и на клетките, изграждащи кръвоносните съдове. По този начин подобрява кръвообращението. Този процес на свой ред води до намаляване на кръвното налягане.  

Полезен е свежият чесън

с неговата миризма, която както ни привлича, така след това ни смущава. Чрез своя химичен състав алицинът осигурява повече кислород за жизнеността на важните органи. Той е мощен антиоксидант, като освобождава клетките от свободните радикали. С тях реагира сулфеновата киселина, продукт от разпадането на алицина.

Чесънът дори е наричан "естествен антибиотик”.

От природната българска медицина се прилагат:

- Чеснови капки в ушите при болка.

- Скилидка чесън в носа при остра хрема.

- Чеснов мехлем срещу гъбички по ноктите.

Може ли да се обели глава чесън за 10 секунди - виж тук >>