Досегашните изследвания показваха, че веществото ресвератрол в червеното вино предпазва от сърдечно-съдови заболявания, но датски учени добавят, че при хора с наднормено тегло се блокират потенциалните му здравословни ползи.

Ресвератрол, активното вещество в кожицата на зърната на червеното грозде и в какаото, е антиоксидант, произведен от растенията, за да ги защитава от ултравиолетовата светлина, инфекциите и температурните промени. Благодарение на него червеното вино беше оповестено като панацея за диабет, деменция, сърдечно-съдови заболявания дори при загуба на слуха, но

"чудотворните” му ползи не могат да се използват, ако сте прекалено пълни.

Това е резултатът от проучване в Университетска болница Аархус в Дания върху 24 много пълни хора, на половината от които  е даван ресвератрол и на 12 -  плацебо в продължение на 4 седмици. През това време

на участниците в експеримента са изследвани чувствителност към инсулина, кръвно налягане, холестерол.

Учените наблюдавали незначително намаление на чувствителността към инсулина без промяна в кръвното налягане и холестерола. Липсата на ефект не съвпада с предишните данни за ресвератрол. Резултатът показал блокиране на здравословните ползи от червеното вино при хората с наднормено тегло.

Още една любопитна новина от преди месец - екипът на д-р Давид Сниклер от Харвардския медицински институт доказва, че ресвератрол притежава ефект срещу стареенето. Той стимулира продукцията на субстанция наречена SIRT1, която блокира процесите на остаряване чрез ускоряване на енергийната продукция в човешките клетки.

"Нещата изглеждат обещаващи”, казва д-р Синклер, защото намира, че остаряването не е необратимо, както се мислеше досега, но за да се постигне създаване на веществото, което да осигури живот до 150 години, изследванията продължават.