Зрънцата чер пипер са плодовете на тропическото растение (Piper nigrum), достигащо от 6 до 10 м. Отглежда се в Югозападна Индия щата Калара - земята на подправките, и на островите Ява, Суматра и Пенанг. В Индия се е използва от преди 4000 години.

Плодчетата са червени преди да узреят. Обрани в този стадий и изсушени на слънце, се превръщат в добре познатата ни подправка черен пипер на зърна.

Черният пипер има голяма лечебна сила

Успокоява стомаха и понижава киселинността, събужда апетита, успокоява кашлица, като прочиства дихателните пътища от секрети. Помага срещу газове в червата и запек. Най-добре е 1-2 зърна да се стрият или смелят и праха да се погълне със смокиня. Да не се употребява от сангвиници и холерици (от Книга на билките на Банкс).

От нашата народна медицина при простуда се препоръчва чаша греяно червено вино с няколко зърна черен пипер. Смята се, че притежава и температуропонижаващи свойства.

Белите зърна са от същото растение Piper nigrum

Плодовете се берат, когато узреят напълно, но се отстранява външната им обвивка и след това се сушат. Белият пипер също възбужда апетита и помага да се преустанови влажната секреция от лигавицата на горните и долни дихателните пътища. При ангина се препоръчва смлян или стрит бял пипер 1-2 зрънца, смесен с 1 чаена лъжичка мед за вътрешно приложение. Външно може да се направи компрес на гърлото със същата смес. Освен това стимулира перисталтиката на дебелото черво и е помага срещу запек. Сравнени - черният пипер е по-хубав и по-благотворен от белия. Снимка: freedigitalphotos.net

Етеричното масло от черен пипер,

фабрично произведено, зачервява леко кожата и действа обезболяващо. Затова е подходящо при мускулни болки. Като ревулзивно средство има успех в случаи на равматоиден артрит, мускулна атония и парези. То е стимулиращо масло, подчертано ян, и се използва, където има физическа и емоционална студенина.