В студените дни и напрежението към края на календарната година се създават условия за обостряне на гастритите. Превъзходно средство срещу оплакванията от стомаха е чаят от лайка. Някои хора обичат по-силен екстракт и варят цветовете от лайка за около 2-3 мин. Други предпочитат запарката. По принцип благотворното им действие е идентично.

Лайката е богата на етерични масла. Активните й съставки са отдавна известни - алфа-бизаболол, фармазен и хамазулен, които са със силно антисептично действие.

Върху лигавицата на стомаха оказва антимикробно действие

и в същото време "отмива” токсичните продукти от възпалителната реакция. Крайният резултат е нормализиране на функцията на целия храносмилателен тракт.

Достатъчно е да изпивате по 2 чаши чай от лайка

през деня, дори за профилактика. Лично аз харесвам чай от лайка без захар и без мед, но ако не сте свикнали със специфичния аромат и съвсем леко нагарчащия му вкус, добавете лъжичка мед.

Разбира се, не може да разчитате само на чай от лайка, ако имате доказана инфекция от хеликобактер пилори в стомаха. Провеждайте медикаментозното лечение на гастрита, което вече е изключително ефикасно, но това не пречи да пиете и чай от лайка.

Широко се прилагат гаргарата и инхалациите

с отвара от лайка при остри инфекции на горните дихателни пътища. Не случайно някои майки дават на бебетата чайче от лайка срещу колики. Освен това локалното приложение на отварата успокоява раздразнена лигавица на ануса, влагалището и очите.

"Когато човек има някакви ядове, да си запарва паничка лайков чай. Успокоението настъпва още преди сърцето да е пострадало” - Мария Требен.

Не мога да не спомена, че в нашето съвремие с масово разпространена алергичност, съществува алергия и към лайката.