Фиброаденомът е разрастване в жлезистата тъка на гърдата на по-плътна структура от съединителна тъкан. За съжаление това образувание се появява при младите жени и е сравнително често разпространено.

Жените могат да го напипат като бучка при самопреглед в банята.

За свое спокойствие би било добре да посетят своя личен лекар, акушер-гинеколог или мамолог и да споделят своето притеснение. Диагнозата се поставя чрез изследвания с ехограф или с мамограф и ренген, при което се вижда очертаната му периферия. За доизясняване може да се наложи да се извърши биопсия - с тънка игла се взема частичка за хистопатологично изследване. От този резултат лекарите решават какво да бъде последващото лечение, ако имат съмнение и за рак на гърдата. 

Образуването на фиброаденом се свързва с нарушение в хормоналното ниво на естрогените, които се отделят от яйчниците. По-рядко е, но може фиброаденом да се развие и в двете гърди. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

При опипване те са подвижни образувания, несраснали с кожата.

Фиброаденомът не застрашава живота, но оставен без лечение може да продължи да нараства до степен да деформира гърдата. Препоръката е за

ежегодни профилактични прегледи при мамолог на жените около 40 годишна възраст, 

а при по-младите жени - на всеки 3 години. 

Фиброаденомите подлежат на оперативно отстраняване. 

Операцията е кратка и немного сложна. Може да се извърши с венозна анестезия. Хирурзите разполагат с средства да правят козметичен шев, от който почти не остава белег.