"Замръзнало" рамо се получава от травми, възпаление или след хирургическа намеса, изискваща обездвижване на рамото. Раменната става по предната и задната страна обикновено е леко подута и болезнена при всеки опит за протягане на ръката или извиване.

Сковаността ограничава всеки опит ръката да се повдигне напред, встрани и над главата.

При прогресиране на състоянието, движението в рамото се ограничава напълно. По-често сред жените се среща замръзнало рамо Ако не се вземат мерки, то може да продължи с месеци и години. Болката в рамото може да има

друга причина за блокиране на кръговите движения -

в резултат на Паркинсонова болест, след мозъчен инсулт или от ревматоиден артрит. Лечението при тези случаи е специфичната терапия на основното заболяване. Затова се налага да се направи консултация с лекар. Прави се рентгеново изследване на ставата. Извършват се лабораторни изследвания на кръвта за автоимунно или инфекциозно заболяване, за да се изясни дали това е периартрит, бурсит, плехит, ревматоиден артрит и т.н. 

Когато има мускулен спазъм, с разрастване на съединителна тъкан и калциеви отлагания, помагат топли процедури, но при възпалителен процес или лед травма се препоръчва обратното – криотерапия (тобрички с лед). С раздвижването трябва да се занимава специалист.

Физиотерапевтичните процедури - ултразвук, електрическа стимулация, магнитотерапия, лазертерапия помагат

да се възстанови движението на засегнатите мускули и сухожилия. Към основното лечение се включва серия от стречинг упражнения, които човек трябва да изпълнява и вкъщи. Специалистите по

акупунктурата, рефлексотерапия и боуен техника също имат специални процедури за замръзнало рамо,

чрез които постепенно се възстановява обема на движение в раменната става и се възвръща загубената мускулна сила. 

Разбира се, излишно е да се търпи болката и дискомфорта при замръзнало рамо, затова може да се приемат както аналгетици и противовъзпалителни, както и хомеопатични и билкови средства за облекчаване.