Интересът ми към  "Синдромът на мишката" на д-р Барбара Фол се породи, след като моя позната ми се оплака от болки в дясната китка и пръстите. Не се изненадах, защото зная, че работата й е въвеждане на информация в компютър. Нейното положението беше сериозно, защото беше развила "синдрома на мишката”, т.е. тендовагинит и болката се разпростираше до лакътя.

Защо се случва това?

От множеството стeреотипни движения на натискане и преместване на мишката се преуморяват дългите сухожилия на пръстите и на дланта. Сухожилията се движат в свои тунели, но когато има притискане или преумора, те се уплътняват, задебеляват и триенето между сухожилието и неговото влагалище (тунел) става болезнено. Не може да се очаква да мине от самосебе си.

Ортопедите започват с обездвижване, т.е покой на засегнатите стави. За целта поставят шини или специални превръзки. Срещу възпалението и болката се прилагат лекарства, физиотерапия и балнеолечение. Когато тендовагинитът се получава за първи път, той може да отзвучи по-бързо. Но какво трябва да се направи, за да не се повтори, без да се налага да си сменяте работата?

Има профилактика за "синдрома на мишката"

Позицията на ръката в лакътя трябва да е леко разгъната, което можете да регулирате чрез височината на стола спрямо бюрото. Ако столът е нисък, ръката ще бъде много сгъната.

Разположете мишката близо до клавиатурата. Така ръката няма да се отдалечава от тялото. В противен случай ще се появят болки и в рамото.

Ако можете да избирате, предпочетете клавиатура с нисък преден борд, за да няма силно огъване на китката при писане. За високите клавиатури използвайте подложка под китките.

За предпочитане са по-плоските мишки, съответстващи на големината на дланта. Широките мишки по-лесно изморяват.

"Хващайте мишката много нежно, като че ли е малко птиче”

Това е препоръка на американския медицински център за здраве на работното място към всички работещи с компютър. Установено е, че повечето хора силно натискат бутоните на мишката, от което страдат сухожилията на пръстите, особено на показалеца.

Натоварвайте различни групи мускули, като замествате работата с мишка с клавиатурата за функциите, които може да извършите и с нея.

Не пишете повече от 20 минути без почивка

Отпускайте ръцете покрай тялото. Откажете се от дрехите, които ви стягат под мишниците и лактите.

Умората и претоварването идват от позата с ръцете, изнесени напред. Ако физическите упражнения са полезни за всеки, то за човек, работещ с компютър, те са задължителни.