Непретенциозният шипков храст (Rosa canina L.) расте почти навсякъде у нас. Толкова сме свикнали с него, че дори не се прехласваме пред красотата на нежните цветове, които са дали името му - диворастяща роза. Яркочервените плодчета на шипката са "склад на витамини”.

Дори цитрусовите плодове не са конкуренти на шипките по съдържание на витамин С

Освен това са богати на витамините В, К, Е. Неслучайно в народната медицина шипков мармалад, сироп или чай се препоръчват

при изтощение след дълго боледуване, хиповитаминоза и анемични състояния.

Благодарение на наличните рутин, кверцетин, кемпферол, както на желязо, магнезий, калций и калий, шипковият чай действа капиляроукрепващо и стимулира образуването на еритроцити. 

Подходящ е при кървящи венци, чести кръвотечения от носа, обилна менструация.

Антиатеросклеротичното действие и понижаване нивото на холестерола в кръвта се дължат на пектините и танините в шипките. Чаят е подходящ още за хора с диабет и хепатит, независимо от възрастта. Особено през зимата и ранна пролет, чай от шипки се препоръчва

при простудни заболявания, протичащи с кашлица и сълзене от очите,

като едновременно с това засилва имунната защита и действа ободряващо. Сега е сезонът на топлите чайове, затова напомням и за тази възможност да включите към закуската си и чай от шипки или филийка, намазана с масло и шипков мармалад. Шипките и продукти от тях са широкодостъпни, естествени източници на здраве.