Водните процедури в СПА центровете отпускат напрегнатите и сковани мускули, сухожилия и стави. Действат релаксиращо на нервната система и оказва балансиращ ефект върху ендокринните функции. 

От древността по нашите земи хората са търсели изцеление в минералните бани. Те са с различен солеви състав. Чрез натрупване на химическите елементи върху кожата като мантия, оказват продължителен ефект и след прекратяване на балнеолечението.

Водата в Сапарева Баня е лечебна при заболявания на опорно-двигателния апарат.

 Очистваща вана - релаксираща вана

Горещата вана 37-40°С премахва сковаността и болките в мускулно-ставния апарат и невралгичните болки. Не е подходяща за хора с болно сърце, разширени вени, кожни заболявания и туморни образувания.

Хладката вана 20-33°С стимулира имунната система, тонизират кръвоносните съдове, укрепват нервната система и работата на сърцето. 

Минералните води в Меричлери, Мрамор, Илиенци, Требич, Михалково, Курило, Голяма фуча, Генерал Тодоров са хидрокарбонатни и притежават антихистаминово, т.е. антиалергично действие.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Водата на някои минерални извори е приятна за пиене

Само в региона на столицата има над 40 извора, които по състав са предимно хидрокарбонатно-сулфатни. Те са подходящи за пиене от хора с хиперациден гастрит, язва на стомаха и колит. Противовъзпалителният ефект се дължи на промяната в киселинността на храносмилателните сокове.

Сулфидно съдържание имат минералните води във Видин, Шабла, Кюстендил, Биримирци. Пиенето на сулфидни води подобрява детоксикиращата дейност на черния дроб.

Срещу общата умора и проблеми със съня напълнете ваната удома с топла вода и добавете няколко капки ароматично масло.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Есенция за  по-голям комфорт и по-силно въздействие