До края на юни ще бъде удължена кампанията за консултация на жени с миома на матката преди менопауза, във водещата болница по ендоскопска оперативна гинекология в София – САГБАЛ "Шейново", съобщават от болницата.

Инициативата започна на 7 април и трябваше да приключи до края на май, но поради засиления интерес ще бъде удължена с месец. В рамките на насочената към жените кампания, до 16 май бяха прегледани 320 жени на възраст между 30 и 50 години и при над 95% от тях заболяването било потвърдено.

Всеки ден между 12 и 14 часа жените ще имат възможност да се консултират с някои от най-добрите специалисти в областта на ендоскопската хирургия, която е и най-модерният и щадящ метод за опериране на миомните образувания.

"Броят на жените с миома на матката, които имаме регистрирани в кампанията само за 5 седмици от нейното начало е показателен за значимостта и разпространението на този проблем, който освен здравословни, има и своите социални аспекти. Благодаря на колегите, които инвестираха извънредно голям ресурс от време и усилия и съм сигурен, че тази енергия е помогнала на стотиците пациенти, които преминаха през кабинета за последния месец", казва директорът на "Шейново" д-р Иван Костов.

Записването за профилактичните прегледи е предварително на телефон 02/ 9659420. Прегледите ще се провеждат всеки ден до 30 юни включително, от 12.00 ч. до 14.00 ч. в кабинет №22.

Само за първите 3 месеца от началото на годината в "Шейново" са извършени над 300 операции, свързани с миома на матката. От тях превес имат лапароскопските. Техният брой е над 200, съобщава БГНЕС.