Авокадото е един от най-хранителните растителни продукти на планетата с около 20 основни градивни вещества. То е добър източник на фибри, калий, витамин В, ненаситени мастни киселини мн. др. Изследванията показват, че този зеленчук с крушовидна форма, е много

добра храна за поддържане на здраво сърце.

Помага да се ограничи възпалителен процес, поддържа в нормални граници кръвната захар и се препоръчва на хора с ракови заболявания. 

Проучване, направено сред 347 възрастни американци показва, че тези, които редовно са консумирали средно по половин авокадо дневно, имат по-голямо съдържание на витамин К с 48%, 36% повече фибри, 23% повече витамин Е, 18% повече мононенаситени киселини, 16 % повече калций и 13% повече магнезий. 

Физическото здраве на хората от групата, които обичат и ядат редовно авокадо, също било значително по-добро, включително и по-ниско тегло, по-малка обиколка на талията,

нормално ниво на холестерола и с ниски стойности на "лошия” холестерол - LDL.

Авокадото се характеризира като храна, която притежава

съвършен баланс от хранителни вещества с висока хранителна и енергийна стойност.

Затова то е подходящо за подрастващия детски организъм. Авокадо присъства в здравословните диети за всички възрасти. Препоръката е да се консумира в свеж вид, в салати, да се приготвя гуакамоле и добавено към сандвичи.