Ах, този динамичен живот! Но, когато сме недоволни от живота си, всъщност вече не издържаме на темпото. А животът се ускорява с всеки изминал ден с бясно темпо - нови технологии, модни тенденции, предизвикателна конкуренция и какво ли още не. Завъртайки се в това колело, започваме да губим удоволствието от живота. Дори не остава време да размислим къде сме и какво се случва около нас. Неслучайно възниква Движение Slow Life или "бавен живот“ в полза на умерения начин на живот.

Основните принципи на слоулайфърите се свеждат до това:

- Да се получава удоволствие от всяко нещо, с което се занимаваме.

- Да се откажем от извършването на много задачи едновременно. Зад суетата около множеството задължителни неща ние се опитваме да се скрием от действително важните цели, които изискват усилия, постоянство и време.

- Де не претупваме храненето си. Препоръката е поне едно от храненията през деня да се превърне в ритуал, без бързане. Според Карло Петрони, един от основателите на движението, обядът, който продължава час, не е просто приемане на храна, а отлично средство за комуникация и добри взаимоотношения. 

- Да не се пренебрегват личните срещи за сметка на комуникацията в социалните мрежи. Личната среща отнема повече време, но пък е много по-емоционална и наситена по съдържание.

Още други полезен съвети, които дават слоулайфъритe, така че да осъзнаете какво искате самите вие, чуйте от разговора ни със Светослав Николов, радиоводещ на предаването "За София” , публикуван в началото. Това е аудиозапис на част от предаването, което беше излъчено в ефира на bTVRadio на 17.2.2015г.