Силните болки при ходене принуждават Цветанка Панова да се консултира с ортопед. За д-р Димов рентгеновата снимка е директно доказателство за необратимото увреждане на двете й тазобедрени стави.

"Започнах да усещам доста остри болки в левия крак. Може би острите болки и неподвижността, която съществуваше в десния, я бях забравила", обяснява Цветанка Панова. "Трябваше или два бастуна да взема, или да предприема някакви мерки", допълва тя.

"Много от хората, както тази пациентка, имат двустранно заболяване, което ги прави силно затруднени, инвалидизирани, зависими от други хора", обяснява д-р Венцислав Димов, специалист по ендопротезиране на тазобедрени и коленни стави. "Когато трябва да се реши такъв проблем с двустранна артроза, предстоят две операции", обясни той.

"Понеже изникна въпросът коя от двете стави да оперира - дали старата или новата болна, тогава изникна идеята и двете едновременно, разказва Цветанка Панова.

По думите на д-р Димов това е една сериозна оперативна интервенция, тъй като се работи върху една от големите стави в организма.

"След като направим едната страна, обръщаме пациента за другата страна. Това е нашият подход и със забавянето между двете операции, защото това си е една операция с една анестезия. Ако загубим половин час между двете, общо от влизането до излизането на пациентката ни отива 3 часа без малко", допълва д-р Димов.

Специалистът подчерта, че е особено важно да се запази мускулатурата около тазобедрената става,  която пациентът след това използва за възстановяване. "Защото тя е увредена с контрактура от самото заболяване. Впоследствие, когато тази мускулатура сме я съхранили, пациентът я използва, за да стъпи на крака, да го движи във всяка една посока, да увеличи обема на движение, който е бил ограничен преди това", заключи лекарят.