Природата неумолимо върви успоредно с нашите години,  като рисува с лекота върху лицата ни и моделира фигурите ни. Затова пък ни е предоставила и фитохимични вещества, които 

имат широк спектър на защита, включително да забавят процесите на стареене.

Това са антоцианите. Те се съдържат в червените, сините, пурпурните плодове и зеленчуци. Предпазват ги от силните увреждащи лъчения на слънце, от заболявания и от хищниците. Примери за храни,

богати на антоциани са боровинки, малини, къпини, череши, нар, червено грозде, червено цвекло, сини сливи, годжи бери

и много др. Учените са доказали, че процесите на окисление са основния фактор в остаряването и свързаните с него заболявания. С напредване на годините тялото става по-малко устойчиво на яростната атака на свободните радикали. Последните директно увреждат клетките и тъканите в организма.

Антоцианите са мощни антиоксиданти, които защитават нашата ДНК, протеините и липидите от уврежданията.

Преди 20 години в ДИКЛС също доказвахме стимулиращия ефект на антоциани от червено грозде върху фагоцитозата. Днес е безспорна ползата на антоцианите в поддържане на здравето и предпазване от възпалителни заболявания.

Те неутрализират ензимите, които разрушават колагена,

който е основен елемент в състава на съединителната тъкан. Затова антоцианите запазват младежкия вид на кожата, като поддържат колагена. Друг ефект от запазения колаген е протекция на сърдечно-съдовата система и забавяне на зрителните увреждания, които настъпват с възрастта.

Ако искаме да изглеждаме и да се чувстваме млади, антоцианите чрез обагрени в червено и синьо плодове и зеленчуци, трябва да присъстват в ежедневното ни меню.