Проявени на физическо ниво, анорексията и орторексията са нарушения на храненето в резултат на психически причини. Анорексията – липса на апетит до степен на отказване от храна, се среща основно при млади жени и момичета в тинейджърската възраст. Избраният от журналите модел - външност, предизвиква много от тях да се поставят на драстични диети (напр. ябълка и 5 солети). 

За постигане на желаното тегло или силует, те гладуват или употребяват диуретични,

или слабителни медикаменти. По този начин домашното кантарче регистрира в кратки срокове намаляване на теглото, но това не е здравословен начин за постигане на по-елегантна фигура. Още повече, че постепенно се развива един вид „пристрастяване” към гладуването. За известно време младият организъм е в състояние да издържа на лишенията от хранителните вещества, но когато се премине границата и компенсаторните сили на организма се изчерпят,

започват болестните оплаквания – анемия, спиране на менструалния цикъл,

ниско кръвно налягане, чернодробни и бъбречни заболявания, безсъние. Най-често едва тогава се търси лекарска помощ.

Орторексията  (орто означава правилен) e не по-малко сериозно хранително разстройство. В него се въвличат хората, които

стриктно се придържат към храните и правилата, които те са приели  за здравословни,

до степен на хранителен снобизъм, т.е. гледат отгоре на хората, които не спазват техния начин и маниер на хранене. Поради еднообразното продължително хранене орторексията също води до авитаминози, анемии и уморяемост до пълна загуба на жизненост. Оказва се, че

лечението на анорексията и орторексията изисква намесата на психиатър

или психотерапевт, защото началото на тези хранителни разстройства се корени в психоемоционални стресови ситуации. "Проблеми винаги ще има, но това не означава, че силите за решаването им са в гладуването, преяждането и повръщането”, обяснява д-р Светлана Бояджиева. Професионалният си опит в тази област д-р Бояджиева е описала в монографията  "Нейно величество храноманията".

Интервюто с психиатъра д-р Светлана Бояджиева за причините, белезите и лечението на анорексията вижте във „Видео по темата” .