Времето се затопля и експлозията от цветен прашец се разнася около нас. Очарователно, но не и за страдащите от сенна хрема. Полените летят, очите сърбят и хремата е налице. В градовете (особено в големите) проблемът е двоен, защото цъфтежите се комбинират с мръсния въздух. Следете нивото на фини прахови частици във въздуха и опитайте да избягвате регионите с високи показатели.

Възможно е да се разминете с антихистамините и назалните спрейове тази пролет, ако спазвате тези съвети:

1. Яжте АНАНАС, ЛУК и ...
Ананасът има естествени противовъзпалителни свойства и може да успокои хремата. Плодът съдържа ензима бромелаин, който се използва за лечение при възпалени синуси. Менюто ви ще е от помощ, ако добавите в него и: лук, домати, ябълки и киноа. Те са богати на кверцетин, който има естествени антихистаминови свойства.

2. Намажете се с вазелин под носа
Малко е странно, но практически помага. Идеята е ясна – частиците във въздуха полепват върху крема преди да са вдишани.

3. Вземайте си душ всяка вечер
Това ще ви гарантира, че всеки цветен прашец полепнал по вас през деня ще бъде отмит и няма да ви дразни през нощта. Често косъмчетата и порите на кожата задържат незабележим слой мръсотия затова изберете вечерния душ пред сутрешния. Другият плюс е за спалното ви бельо, в което прашинките от деня по вас могат да попаднат, ако не сте се изкъпали.

4. Затваряйте прозорците си през деня
В топлите дни наистина е необходимо да проветряваме, но по-добре го правете вечер (особено в сезона на цъфтежите). Целта е да не допускате прашецът да идва на гости у вас, защото ще е много трудно да се отървете от него и да контролирате симптомите на хремата си.

5. Имайте си дрехи за вкъщи
Хубаво да се преобличате с домашни дрехи, когато се приберете у вас (без значение къде сте били). Така прашецът, който се натрупва по дрехите, няма да ви дразни.

6. Избягвайте алкохола
За съжаление студеното бяло вино може да влоши симптомите ви. Някои алкохолни напитки съдържат хистамин и ще бъде по-лошо за вас, ако ги избягвате.

7. Носете слънчеви очила
Те ще ограничат достъпа на прашинки и цветчета до очите. Подберете си по-големи очила, които наистина да предпазват очите ви не само от слънцето, а и от прахоляка. Това ще намали сърбежите и сълзите, така че не се суетете.