Въпросът с храната е много простичък, когато говорим за деца. Те ядат, когато са гладни, и спират, когато коремчетата им се напълнят.

С годините обаче започваме да използваме храната по малко по-различен начин: Ядем, когато сме щастливи, тъжни, самотни, разтревожени, дори когато сме отегчени. Кой не е омитал останките от вечерята, останала в хладилника, само защото е… в хладилника?

Всички ние ядем малко повече от необходимото от време на време. Но ако ядем, отговаряйки не на глада, а на чувствата си, тогава можем сериозно да увредим здравето си – физическо и психическо. Много от нас ще започнат да ядат повече, когато използват емоциите си като движеща сила, въпреки че храната им носи единствено временно облекчение. И когато лъжицата ви удари дъното на празната кутия сладолед, негативните чувства ще останат… заедно с тези за вината от прекомерното тъпчене.

Ето няколко съвета как да изкорените вредния навик да се храните заради емоциите си и да разпознавате и уважавате истинската нужда от храна на тялото си.

Помислете, преди да ядете

Преди да се докопате до големия плик с чипс, спрете за момент и си задайте тези въпроси:

  1. 1. Наистина ли съм гладен? Поставете степента на глада си в скала от 1 до 5, където 1 е признак за настървен глад, а 5 – просто за леко неудобство. Ако сте 4 или 5, затворете вратата на шкафа с чипс. Понякога паузата от няколко секунди увеличава волята ви да пропуснете вредната храна.
  2. 2. Пил ли съм достатъчно напитки? Често бъркаме жаждата с глад. Преди да хапнете от бисквитките, изпийте чаша вода или си пригответе чай. Изчакайте 20 минути и преоценете глада си.
  3. Наистина ли тази храна ще ми е вкусна? Помислете как ще се почувствате, ако изядете целия шоколад – доволни или виновни? Ако ядете заради емоциите си, почти сигурно е да ви сполети второто чувство. Ако продължите напред и подминете сладкото, това ще ви накара в бъдеще да ядете по-бавно и да се наслаждавате повече на храната, вероятно и да поглъщате по-малки количества от нея.

Настройте се сами за успех

Понякога сме толкова заети да се грижим за другите, че забравяме да се грижим за себе си. Можете да намалите емоционалното ядене като…

Не пропускате хранения. Яденето на всеки 4-5 часа от деня поддържа нивото на захар в организма ви нормално и ви помага да се чувствате сити.

Водите си дневник на храната. Записвайте си какво ядете, заедно с чувствата, които го съпътстват и нивото на глад. Така ще можете да идентифицирате ситуациите, в които сте главно водени от емоциите си.

Правите редовно упражнения. Дори 15-20 минути разходка може да ви освободи от стреса, да ви зареди с позитивна енергия и да ви помогне да правите по-здравословни избори.

Спите достатъчно. Изследвания показват, че недоспиването може да увеличи глада ви, като понижава нивото на лептина – хормона, който е отговорен за изпращането на сигнала „Сит съм” от стомаха до мозъка ви. Така ще бъдете по-малко изморени и ще можете да устоите на желанието да грабнете нездравословната храна.

Хапнете нещо друго първо

Когато усетите, че чувството на глад напира, използвайте тази стратегия за контрол. Преди да се потопите във висококалоричната храна, изберете три от тези здравословни опции:

-купичка моркови;

-една ябълка;

-един портокал;

-половин грейпфрут;

-половин нискомаслено кисело мляко;

-купичка домати;

-една краставица;

-една чушка;

-две купички маруля, подправена с нискокалоричен дресинг.

Опитайте се винаги да имате тези храни под ръка. През повечето време те ще са ви напълно достатъчни да се нахраните или поне да изядете по-малко от изкушенията, които ще ви накарат да се чувствате зле. Дори и след като сте ги изяли, искате нещо сладичко, е тогава… никой не може да ви спре.

Намерете си нещо, което да ви разсее

  1. 1. Обадете се на приятел, с когото не сте се чували отдавна.
  2. 2. Лакирайте ноктите си. Никой не иска да развали маникюра си.
  3. 3. Пуснете си приятна музика.
  4. 4. Изчистете дома си, подредете гардероба или портмонето си. Всичко, което държи ръцете ви заети.
  5. 5. Напишете си всичко. Ако сте стресирани или ядосани, излейте чувствата си на лист хартия или на екрана на компютъра. Може и да не го изпратите, но поне ще се отървали от тежестта.
  6. Излезте на разходка.