Стафидите – сушеното грозде, са здравословната алтернатива на захарните бонбони. Те са изключително сладки и много по-удобни за ядене. Те са бърз източник на енергия, когато се чувствате уморени и с намалена енергичност. Точно в такъв момент изяжте шепа стафиди. Те съдържат фруктоза и глюкоза и подпомагат ефективното абсорбирането на хранителните вещества в тялото.

Белег за недостиг на витамин В3 са чупливи и деформирани нокти и кожа на червени петна със сърбеж по изложените на слънце части на тялото - лицето, ръцете, краката. При такива състояния не забравяйте да си осигурите стафиди в ежедневното хранене, тъй като те са с богато съдържание на витамин В3.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Стафидите могат да бъдат домашно лекарство срещу инфекции, заради съдържанието на полифеноли, които са с антибактериално действие и противовъзпалителни свойства.
Доказано е, че полифеноловият антиоксидант катехин в стафидите, предпазва от рак. Гроздето и стафидите присъстват в противоракови диети, защото действат като спирачки за карциногените. Спомагат за детоксикацията на организма. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Стафидите са добри за здравето на устната кухина

За разлика от бонбоните, които имат лошата слава като причинители на кариеси, стафидите съдържат олеанолова киселина, която пречи на размножаването на вредните бактерии в устата. Това е полезният ефект от консумацията на стафиди срещу разрушаването на зъбите и инфекциите в устната кухина.

Заздравяват костната тъкан
Съдържанието на калций в стафидите укрепва здравината на костите и предпазва от инвалидизиращи болести като артрит и остеопороза. Допълнително доставят на организма и бор, микроелементът, който помага за усвояването на калция от организма.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Стафидите действат като афродизиак
Консумацията на стафиди е лесен начин за обогатяване на любовния живот, тъй като съдържат аминокиселината аргинин, която повишава либидото. Заедно с орехите и плодът нар засилват сексуалността.

Консумацията на стафиди помага в лечението на запек

Изключително неприятното състояние се повлиява от високото съдържание на фибри. Те от своя страна засилват моториката на червата и не допускат задържане на фекални маси. За регулиране на изхожданията едновременно с тях се препоръчва консумацията на сладко от рози,  топла вода с мед и овесени ядки.

Снимка:Thinkstock/Getty Images