Едва ли не познавате оплакванията: запушен нос, последваща хрема, дращене в гърлото, кашлица и т.н. За да не допуснете течащ нос в студените месеци, ето какво може да направите за себе си:

Не подценявайте сухите крака.

От краката най-лесно се настива. Мокрите дрехи и обувки провеждат топлината на тялото в околната среда, а тялото се охлажда. Нарушения термобаланс води до охлаждане и на носната лигавица. Така се намалява способността й да произвежда и пропуска специфични антитела, които защитават организма от вирусите и бактериите. В резултат на това организмът става по-податлив и на грипните вируси.

Не излизайте с мокра коса в студените утрини.

Мократа коса охлажда главата и по рефлектрен път това води до спадане на температурата и вътре в носните проходи. При охлаждането на носната лигавица започва засилена секреция от носа и сълзене от очите.  

Носете скиорска лента през челото.

Шапката и шалът през врата са задължителни в студените месеци. Понякога скиорска лента през челото и ушите е по-добра предпазна мярка срещу хремата от шапка на върха на главата.

Слагайте шал пред носа и устата.

Мили майки, малките деца може да защитите от хрема с шал пред устата и нослето, но да отстои от лицето на около 1 см. Ако е вързан плътно към лицето, шалът се овлажнява от дишането и детето започва да го дърпа, за да го махне. 

Закалявайте тялото си с процедури "топло-студено".

Завършвайте хигиенния душ с хладка вода и посещавайте сауна. При тези процедури тялото под въздействие на температурните разлики, изгражда готовност на организма за издръжливост при резки промени на околната температура.   

Допълнително овлажнявайте въздуха в спанята.

Прекалено топлият въздух в спалнята или в офиса изсушава лигавицата и много по-лесно вирусите и бактериите се задържат и провокират възпалителна реакция с хрема.

Консумирайте кромид лук.

При рязането на кромид лук се отделят фитонциди във въздуха, които имат силно антивирусно и противобактериално действие. По този начин се профилактира и лекува началната хрема.

Практикувайте алтернативно дишане.

Научете се да дишате последователно с двете ноздри. Това упражнение е лесно и помага за здравето на носа и синусите. Запушете едната ноздра леко с пръст отстрани и вдишайте през другата. След това леко издишате. Запушете другата ноздра като вдишвате и издишвате леко и бавно през първата. Повторете 6 пъти с редуване на ноздрите, докато възстановите дишането напълно и през двете ноздри.  

При запушване на носа направете следните три неща:

- Гореща вана на стъпалата с морска сол.

- Масажиране с кръгови движения и лек натиск точките на вътрешната страна на веждите; поглаждащи движения на носа с показалците от веждите до основата на носа; масаж на точките отстрани на двете крила на носа.

- Чаша топъл билков чай с мед и лимон.