По данни на Националния статистически институт всяка година над 3000 жени в България чуват страшната диагноза „рак на гърдата“. Това е кошмар, който никой не иска да преживее, но най-лошото, което може да се случи в тази ситуация, е човек да загуби волята си за живот и да се откаже да се бори.

Месец октомври е посветен на борбата срещу рака на гърдата, затова ви припомняме за седем известни жени, които се изправиха срещу болестта и я победиха:

Кристина Апългейт

Снимка: Getty Images

През 2008 г. актрисата, която изпълни ролята на Кели Бънди от сериала „Женени с деца“, съобщи, че е болна от рак на гърдата. Заболяването е било открито само в едната ѝ гърда, но за да е по-сигурна, тя е поискала двойна мастектомия.

В болницата се смях повече, отколкото когато и да е друг път в живота си. Подигравах се на странните неща, които ми се случваха. Приятелите ми влизаха в стаята с тъжно изражение, а аз ги замерях с нещо и казвах „Стига бе, това не е краят на света!“

Кристина Апългейт

Рита Уилсън

Снимка: Getty Images

Певицата с български корени, която е омъжена за актьора Том Ханкс, беше диагностицирана с рак на гърдата. През 2015 се подложи на двойна мастектомия.

Опитай се да намериш нещо в ежедневието си, което те радва и ти носи щастие. Все още има време да се смееш, животът продължава!

Рита Уилсън

Кайли Миноуг

Снимка: Getty Images

На 36-годишна възраст австралийската певица беше диагностицирана с рак на гърдата, заради което ѝ се наложи да отложи турнето си. След операция и лечение с химиотерапия, Кайли успя да се излекува и се завърна към музикалната си кариера.

Необходима е много работа, необходима е решимост. Трябва да си непоколебима и да се бориш през болката и сълзите и през всички гадни неща, които ти се случват. Обаче не можеш да направиш нищо от тези неща, без да имаш до себе си хора, които да те обичат и подкрепят.

Кайли Миноуг

 

Кати Бейтс

Снимка: Getty Images

Носителката на „Оскар“ за ролята си в „Мизъри“ Кати Бейтс трябваше да се подложи на двойна мастектомия, след като беше диагностицирана с рак на гърдата.

Нямам гърди, защо да се преструвам, че имам? Това не е толкова важно. Благодарна съм просто, че съм родена във време, в което медицината е напреднала достатъчно, за да мога да оцелея. Чувствам се невероятна късметлийка за това, че съм жива.

Кати Бейтс

 

Шерил Кроу

Снимка: Getty Images

Шерил Кроу е изпълнителката на една от легендарните начални песни от филмите за Джеймс Бонд „Tomorrow Never Dies“. През 2006 на певицата ѝ беше открит рак в начален стадий. Благодарение на бързата реакция, болестта беше победена лесно. За съжаление в България една 14% от случаите се диагностицират навреме.

Това, което научих, след като ми поставиха диагнозата и трябваше да лежа на масата за лъчетерапия всяка сутрин в продължение на седем седмици беше, че никой няма да се погрижи за мен, освен самата аз.

Шерил Кроу

Джулия Луис Дрейфъс

Снимка: Getty Images

След като получи наградата „Еми“ за участието си във „Вице“ през 2017 г., звездата от „Зайнфелд“ обяви: „Една на всеки осем жени се разболява от рак на гърдата. Днес аз съм една от тях.“ Година по-късно актрисата обяви, че е успяла да се пребори с болестта.

Не съм човек, който гледа назад. Гледам само напред. Просто така действам. Когато приключа с епизод, просто гледам към следващия. Винаги вървя напред.

Джулия Луис Дрейфъс

Оливия Нютон-Джон

Снимка: Getty Images

Звездата от „Брилянтин“ научила плашещата новина, че има рак на гърдата в същия ден, в който баща ѝ починал. Въпреки това не се предала и продължава да се бори и до днес с рака, който след няколко години отсъствие отново се е завърнал в тялото ѝ.

Позитивно настроена съм за живота си и се надявам да вдъхновя и други хора, които да са позитивно настроени за своя. Щастлива съм, като забавлявам хората, но още по-щастлива съм, когато им помагам.

Оливия Нютон-Джон

 И още по темата от предаването "Преди обед" >>