Органичното хранене е доста популярно през последните две десетилетия, но всъщност самата концепция е много по-стара. Преди Втората световна война всеки яде органични плодове и зеленчуци, защото всички култури са биологични. След това много фермери започват „конвенционално“ отглеждане на култури - пръскането им със синтетични пестициди и химикали за намаляване на плевели, насекоми и гризачи, както и за по-бързото им узряване и дълготрайност.

Каква е разликата между конвенционалните и органичните храни?

Конвенционалните храни се различават от органичните по няколко начина, включително и използването на химически спрямо естествени торове, за да се подхранват почвата и растенията. Небиологичните производители използват синтетични хербициди за намаляване на плевелите, а органичните използват екологични продукти за отстраняването им. Поради тази причина органичните продукти имат значително по-малко остатъци от пестициди в сравнение с конвенционалните продукти.

В глобален мащаб продажбата на органични храни се е увеличила от общо 1 млрд. долара през 1990 г. до 29 млрд. долара през 2011 г.

Да вземем максималното от природните дарове >>

Организации алармират непрекъснато, че дори и малки количества от пестициди и други химикали имат отрицателни ефекти върху здравето. Бременните жени и майките трябва да са много внимателни с какво се хранят, защото проучванията показват, че зародишите и малките деца могат да бъдат по-силно засегнати от въздействието на пестицидите.

Ето кои са храните в менюто ви, които е важно да са органични>>

 

1.Картофи
Когато се чудите кои храни от менюто ви да са органични – картофите са задължителни. Конвенционално отглежданите картофи имат най-високи нива на пестициди сред плодовете и зеленчуците.

Снимки: Thinkstock/Guliver Photos

 

3 сериозни причини да се разделим завинаги с пържените картофи >>

2.Телешко месо
Когато животните са нетрадиционно отглеждани, те биват хранени с хормони за по-бързо израстване. Тези вещества неизменно попадат и в нашите организми, след като си похапнем вкусен сандвич. В месото на животните нивата на естроген и тестостерон са изключително високи и влияят силно върху човешкия организъм. Европейският съюз е забранил всички хормони в говеждото месо.

Варено телешко в сметанов сос >>

От друга страна, биологичните производители се опитват да съответстват на естественото поведение на животните. За да се намалят заболяванията, органични земеделски производители вземат мерки като ротационна паша, чисти помещения, както и биологично балансирано хранене с никакви странични животински продукти.

3. Мляко
За да се увеличи количеството на произведеното краве мляко, производителите дават rBGH (рекомбинантен говежди растежен хормон). Този хормон е забранен за употреба в Европейския съюз и Канада. Въпреки че няма солидни научни доказателства, че rBGH може да ни навреди, той може да има нежелани ефекти върху здравето на кравите и на хората.

 

5 изненадващи приложения на млякото>>

4. Ябълки
В ябълковите дървета се съдържат фитохимикали, които могат да намалят риска от рак и сърдечни заболявания. При обработването им с пестициди, това им свойство се губи.

6 eсенни плода – еликсири на младостта >>

 

5.Ягоди
Ако се чудите защо цветовете на неорганичните ягоди са по-ярки от тези на техните био събратя – отговорът се крие във вещество, което съдържа замърсителя фунгицид каптан.

Седемте чудеса на ягодите>>

 

6.Зеле и спанак
Спанакът и зелето съдържат много хранителни вещества и в същото време са нискокалорични. За съжаление те често биват пръскани с над 20 вида пестициди. Проучване USDA е открило 58 пестицидни остатъци в спанака.

 

Храни, които карат тялото ви да изгаря по-бързо мазнините >>

7.Праскови
Прасковите са начело на списъка на дървесни плодове, които са податливи на остатъчните вещества от пестициди. Сочните плодове обикновено съдържат нива над правните ограничения. Замърсителите в прасковите са фунгициди, каптан и ипродион, които могат да доведат до ракови образувания.

Сочен пай с праскови >>